Iz Veterinarske stanice garantuju: Sanski psi su u dobrim rukama

.
Nakon što je jučerašnji dan obilježilo uklanjanje pasa lutalica s ulica Sanskog Mosta i smještanje istih u neimenovani azil u Prnjavoru te uznemirenosti u javnosti koja se pojavila obzirom da se niko od uključenih u rješavanje problema pasa lutalica na području općine nije oglašavao, naša ekipa neumorno je istraživala i uspjela doći do, djelimično umirujućih, informacija.

Naime iako Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske predviđa eutaniziranje životinja koje ne budu udomljene nakon 30 dana boravka u azilu, iz Veterinarske stanice Sanski Most su nam dostavili informaciju da važećim ugovorom između Veterinarske stanice i pomenutog azila nije predviđena eutanazija (Čl. 7 Ugovora).

 

Također, dobili smo kontakt odgovorne osobe u prnjavorskom azilu te se obavezujemo našim pratiocima da ćemo redovno i pažljivo pratiti sudbinu sanskih šapica.

 

Još jednom apelujemo na odgovorne, da sredstva predviđena budžetom za 2022. godinu za zbrinjavanje pasa lutalica utroše na humana rješenja, sterilizacije pasa i veterinarsku obradu, a naše građane pozivamo da ne udomljavaju pse koje ne namjeravaju zadržati i da prijave nadležnima svako napuštanje psa od strane vlasnika.Sanjani, ipak, mogu i moraju bolje.