Iz zatvora izašao Milivoj Petković, ratni zločinac osuđen za zločine nad Bošnjacima

.
Bivši generalni zapovjednik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Milivoj Petković je po odsluženju kazne danas pušten iz zatvora i već je došao u Hrvatsku.

Hrvatski mediji su izvijestili da je Petković, osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima, danas došao na Aerodrom Zagreb, a da se potom zaputio u Split gdje mu živi porodici.

Njegova advokatica Vesna Alaburić ga je dočekala na aerodromu. Za Index.hr je izjavila da je u zatvoru bio 14 godina te da je zahtijevano njegovo prijevremeno puštanje nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Haški sud je Petkovića u sklopu postupka protiv šestorice dužnosnika paradržavne tvorevine Herceg-Bosne 2017. osudio na 20 godina zatvora. Tada su osuđeni i Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić.

Osuđeni su za zločine nad Bošnjacima 1993. na području na kojem se nalazila tzv. Herceg-Bosna. Petković je iz zatvora u Hagu bio prebačen u pritvor u Belgiji gdje je do kraja odslužio kaznu.

Rođen je u Šibeniku 1949., a diplomirao je na Vojnoj akademiji Jugoslavenske narodne armije (JNA) i imao je čin pukovnika.