Iza kulisa samita u Pragu: Srdačne pozdrave i osmijehe prekinuo Erdogan prijetnjom od koje su svi zanijemili

a

Prepun osmijeha, srdačnih pozdrava i pokušaja da se izglade razmirice, prvi samitEvropske političke zajednice (EPZ) u Pragu završio je večerom pod noćnim nebom u Praškom dvorcu, jednom od najvećih dvoraca na svijetu i nekadašnjom rezidencijom čeških kraljeva i rimskih careva.

Na Samitu Evropske političke zajednice sudjelovali su lideri 44 evropske države, a u glavnom su se gradu Češke okupili kako bi udarili temelje novog evropskog političkog poretka. Postojeći je Rusija porušila kada je 24. februara ove godine nakon naredbe predsjednika Vladimira Putina napala susjednu joj Ukrajinu.

Samit je održan samo nekoliko mjeseci nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi iznio ideju o stvaranju EPZ-a. Evropski će lideri u Pragu raspravljati o miru i sigurnosti, energiji, klimatskim promjenama, ekonomskoj situaciji i migracijama.

Nakon tri godine napetosti između Macrona i bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona te ne tako davne konstatacije aktuelne britanske premijerke Liz Truss da se još uvijek ne zna je li francuski predsjednik “prijatelj ili neprijatelj” Velike Britanije, Truss i Macron su na marginama samita EPZ-a obnovili prijateljstvo svojih država.

Kako piše The Times, Truss je rekla da će se iduće godine nakon četiri godine pauze ponovno održati britansko-francuski samit te da će ona i Macron produbiti saradnju na polju ilegalnih migracija. Dodala je da će donijeti i ambiciozan paket mjera kako bi se definirala pravila za male brodove koji plove i prelaze kanal La Manche.

Truss se tokom samita sastala i s češkim premijerom Petrom Fialom, a Politico piše da je s njim dogovorila povratak Velike Britanije u Energetsku kooperaciju zemalja s izlaskom na mora na sjeveru Evrope (NSEC). Kako trenutno predsjeda Vijećem Evropske unije, očekuje se da će Češka taj prijedlog iznijeti u narednim sedmicama te da će se nakon toga o njemu i glasati.

Za razliku od spomenutih sastanaka, susret armenskog premijera Nikola Pašinijana i azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva nije bio ni približno toliko produktivan. Dva su čelnika uglavnom razmjenjivala nesrdačne poglede, ali su pristali sastati se još jednom. Te su se dvije zemlje u septembru 2020. godine ponovno sukobile oko regije Gorski Karabah. Rat je završen početkom novembra 2020. godine.

Evropski su kolege srdačno pozdravile turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, međutim ovaj tokom obraćanja na posljednjoj plenarnoj sjedinci silno kritizirao Atenu, što nikako nije dobro sjelo grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu. Turski je predsjednik rekao da s Grčkom trenutno nema o čemu pričati te da Atena svoje politike bazira na “lažima”, piše Reuters. Erdoğan je rekao da je Grčka shvatila poruku koju su turski dužnosnici poslali kada su rekli da će “jedne noći možda naglo doći”. Grci i neki zapadni dužnosnici tu su izjavu protumačili kao prijetnju.

Sljedeći samit EPZ-a održat će se u Moldaviji, Španiji i Velikoj Britaniji. Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da njena zemlja, koja se želi pridružiti Evropskoj uniji, tu gestu iznimno cijeni.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je novinarima da su je organizatori samita, Macron i češki lideri uvjerili da EPZ nije zamjena za proces integracije zapadnog Balkana u Evropu. Kosovo još uvijek ne uživa status kandidata za primanje u EU, a pitanje je i hoće li joj ikada moći pristupiti zbog spora sa Srbijom. Osmani je rekla i da je EPZ važna platforma te da Kosovo u potpunosti baštini vrijednosti EU-a te da bi u Uniju trebalo i ući, piše Politico