Zbog fotografije zmaja na Facebooku proglašen krivim za izazivanje mržnje prema Hrvatima u BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je bizarnu presudu Kantonalnog suda u Livnu, kojom je policajac Midhat Velagić, zbog fotografije zmajeva s otvorenim ustima, proglašen krivim za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, odnosno netrpeljivosti prema Hrvatima koji žive u BiH.

U najnovijem broju Službenog glasnika Bosne i Hercegovine objavljena je Odluka o dopustivosti i meritumu kojom je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju policajca Midhata Velagića i ukinuo čudnu presudu Kantonalnog suda u Livnu. 

U odluci se navodi kako je presudom Općinskog suda u Livnu od 13. jula 2015. godine, koja je potvrđena presudom Kantonalnog suda u Livnu od 15. februara 2016. godine, Velagić proglašen krivim za krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz Krivičnog zakona Federacije BiH pa mu je izrečena uvjetna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno određeno da se ta kazna neće izvršiti ukoliko u roku provjeravanja u trajanju od dvije godine po pravosnažnosti presude ne počini novo, isto ili slično krivično djelo, piše Klix.ba.

"Općinski sud u Livnu je naveo da je iz dokaza provedenih u postupku nesumnjivo utvrđeno da je apelant počinio navedeno krivično djelo tako što je na svom Facebook profilu javno objavio fotografiju kipa Isusa Krista u Rio de Janeiru uz tekst 'Idemooo, trgajte', na kojoj se u pozadini nalaze zastava Bosne i Hercegovine i dva zmaja koja lete prema kipu, s tim da 'prvi zmaj ima otvorena usta i napada navedeni kip'. Na ovaj način je, kako je obrazložio Općinski sud, apelant 'svjestan svog djela i njegove protupravnosti i želeći njegovo izvršenje, javno izazvao vjersku mržnju i netrpeljivost prema Hrvatima, pripadnicima rimokatoličke vjeroispovijesti, koji žive u BiH, izlaganjem poruzi vjerskih simbola'.

Općinski sud je naveo da je apelant pred sudom izjavio da je 6. septembra 2013. godine nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala pretposljednju utakmicu sa Slovačkom u svojoj kvalifikacijskoj grupi, a od rezultata je zavisilo hoće li se reprezentacija kvalificirati za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Na Facebooku su se tog dana, kako je dalje izjavio, pojavile razne fotografije u vezi s tom utakmicom, između ostalih i sporna fotografija koja se apelantu 'učinila prikladnom, jer je nikako drugačije nije ni vidio, već kao sportsku'. Apelant je dalje izjavio da je spornu fotografiju našao na internetu i da nije na njoj pravio bilo kakve obrade jer, kako je izjavio, to i ne zna", navodi Ustavni sud BiH u odluci, odnosno u dijelu gdje iznosi činjenično stanje. 

Velagić je u izjavi istakao da je fotografija prikazivala simbol Rio de Janeira, a zmajevi simbol reprezentacije BiH, dok se zastava Bosne i Hercegovine nalazila na fotografiji umjesto neba. On je uz objavu te fotografije napisao: "Idemooo, trgajte", a izjavio je da je to napisao "u sportskom žargonu i to je bila podrška reprezentaciji BiH i drugu namjeru nije imao". Također je izjavio da "nije primijetio da li su zmajevi imali otvorena usta, već je tu fotografiju vidio kao sportsku" te da "nije ni vidio da zmajevi napadaju Isusa, niti je znao da je to Isus". 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u svojoj odluci naveo je kako ne može prihvatiti da su razlozi koji su u obrazloženjima dati o tome zašto je potrebno apelanta proglasiti krivim i kazniti za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret relevantni i dovoljni. 

"Naime, prvostepeni sud je došao do zaključka da je apelant objavljivanjem sporne fotografije 'javno izazvao vjersku mržnju i netrpeljivost prema Hrvatima, pripadnicima rimokatoličke vjeroispovijesti', a da pritom u odluci nije dao dovoljno i relevantno obrazloženje o tome zašto ne može prihvatiti apelantovu odbranu da je spornu fotografiju 'objavio samo kao sportsku podršku reprezentaciji Bosne i Hercegovine'. U vezi s tim, prvostepeni sud je naveo da nije mogao prihvatiti apelantovu odbranu da nije želio izazivati vjersku mržnju, jer je na spornoj fotografiji prikazan 'zmaj s otvorenim ustima koji napada kip Isusa Krista' te zato što se natpis uz spornu fotografiju 'Idemooo, trgajte' 'prema mišljenju suda ne može tako protumačiti'.

Pri tome se ni iz čega ne može zaključiti da su sudovi imali u vidu da će se kažnjavanjem apelanta umiješati u njegovu slobodu izražavanja i da su smatrali da je neophodno da vode računa o tome i da u vezi s tim uzmu u obzir sve neophodne faktore koji su već navedeni, pa da na osnovu toga odluče o postojanju 'hitne društvene potrebe' za takvo miješanje i o tome daju relevantna i dovoljna obrazloženja", piše u odluci Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH dalje navodi da se tako prvostepeni sud u obrazloženju nije ni na koji način upuštao u ono što su i apelant i svjedoci opisali kao kontekst i okolnosti u kojim je sporna fotografija s natpisom objavljena. Osim toga, prvostepeni sud nije objasnio zašto nije uzeo u obzir to da statua Isusa Krista Iskupitelja na planini Corcovado nije isključivo vjerski, već i svjetski prepoznatljiv kulturni simbol Rio de Janeira i Brazila, što je apelant izričito isticao i što ne može biti nepoznato ni sudu, te zašto je prikazivanje upravo te statue u konkretnom slučaju bilo uvredljivo za pripadnike rimokatoličke vjeroispovijesti koji žive u FBiH ili zašto je ocijenjeno da je ovakva apelantova odbrana "nelogična, neuvjerljiva i usmjerena na izbjegavanje krivične odgovornosti". 

"Ove manjkavosti u obrazloženju prvostepene presude nije otklonio ni Kantonalni sud, niti se posebno bavio tim pitanjima", konstatuje Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH ukinuo je presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Livnu koji je dužan po hitnom postupku donijeti novu odluku. Livanjskom sudu naloženo je da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.