Njemačka: Izbjeglice će morati stanovati gdje im vlasti odrede

Njemačka vlada donijela je odluku po kojoj će osobe kojima je odobren zahtjev za azilom biti obavezne prve tri godine svog boravka u Njemačkoj stanovati u mjestu koje im odrede vlasti.

"Određivanje mjesta stanovanja rasterećuje velika gradska središta i pravedno raspoređuje stanovništvo po manje naseljenim dijelovima zemlje", rekao je predsjednik krovnog udruženja Stambenog gospodarstva Axel Gedaschko, prenosi Hina.

On smatra da je ova mjera i dobar "demografski mehanizam" uperen protiv nestanka stanovništva iz pojedinih dijelova zemlje. 

Vlada je saopćila kako je ova mjera uperena i protiv segregacije izbjeglica koje često pripadaju istom kulturnom i etničkom krugu.

Zeleni kritiziraju odluku

Mjera koja je ranije, na početku vala izbjeglica u 2015. i 2016. godini, kada je u Njemačku ušlo oko milion izbjeglica, bila uvedena kao privremena, sada bi bila trajna.

Izbjeglice su po dolasku bile raspoređivane u grupne smještaje, a nakon odluke o zahtjevu za azil im je dodjeljivan smještaj u socijalnim stanovima. 

Parlamentarna stranka Zeleni kritizirala je odluku demokršćansko-socijaldemokratske vlade, tvrdeći da se radi o "stigmatizirajućoj" mjeri. 

"Odredba o mjestu stanovanja ograničava pravo kretanja izbjeglica koje jamči Ženevska konvencija", rekao je Filiz Polat iz stranke Zelenih.