HRT u izbjegličkom kampu kod Bihaća: Na putu prema Zapadu (FOTO)

Na granicu BiH i Hrvatske i dalje svakodnevno stižu novi migranti. HRT ekipa bila je u izbjegličkom kampu blizu Bihaća.

I dalje dolaze. Zimi možda u malo manjem broju, ali i dalje po 200 ljudi tjedno. Prije pola godine snimili smo izbjeglice u potpuno devastiranom napuštenom đačkom domu.

Danas druga slika. Prostor je potpuno uređen.

Koordinatorica privremenog prihvatnog centra Borići Amira Hadžimehmedović kaže kako je plan otvoriti frizerski salon i čajanu, pise HRT.

- Što se tiče djece, postignut je velik napredak. Danas se obavljaju sistematski pregledi djece kako bi im se osigurao polazak u školu u drugom polugodištu, ističe Nevenika Lukin iz UNICEF-a.

- Možemo reći da se situacija stabilizirala i da kriza ne upravlja nama nego mi njome, naglašava Snežana Galić iz MUP-a USK.

Gdje se nekad palila vatra i spavalo na podu, danas su uređene sobe. Ali za njih samo privremeno prebivalište.

- Ipak im je cilj da dođu do Europe jer će ondje imati bolje uvjete i mogućnost da uspostave svoj život, ističe Selena Kozikijević iz danskog vijeća za izbjeglice.

- Pokušala sam nekoliko puta, četiri dana smo hodali, ostali bez vode i hrane. Policija nas je vratila. Opet ću probati. Pokušavat ću dok se ne probijem, kaže jedna migrantica.

U ovom ih je hangaru više od 2000. U cijeloj Bosni mnogo više. Crveni križ poslužuje oko 6000 obroka dnevno. Međunarodne organizacije pomažu, ali rješenja nema.

- Jer dok god se stanje u Siriji ne smiri, mi ćemo imati ovakvu situaciju, ističe Dorijan Klasnić iz UNHCR-a.

Dotad će oni pokušavati prevaliti opasan put preko Hrvatske do Europe.