Izbori u susjedstvu: Birači na više od osam hiljada birališta biraju novi saziv skupštine Srbije

Izbori
Otvaranjem biračkih mjesta rano jutros u Srbiji počeli su izbori.

Od jutros građani Srbije dobili su priliku za glasanje novog Saziva Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava.

Jutros u sedam sati otvorena su birališta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore na kojima 6.584.376 građana može svoje izborno pravo iskoristiti do zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati.

Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava na 8.385 biračkih mjesta u zemlji.

Birači na parlamentarnim izborima mogu da glasaju za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri posto.

Biračka mjesta biće otvorena do 20 sati uvečer, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mjesta zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Zaštitne maske i rukavice su obavezne za članove biračkih odbora na izbornim mjestima, dok se biračima preporučuje da ih nose.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 18. 

Preliminarne rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) će objaviti tokom noći u nedjelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, 25. juna u 20 sati, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mjestima.

Prva na glasačkom listiću je lista “Aleksandar Vučić – Za našu djecu”, pod rednim brojem dva je “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma”, a zatim slijede, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Savez vojvodanskih Mađara – Ištvan Pastor”, “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju”.

Za njima su pred biračima liste “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković”, “Ujedinjena demokratska Srbija”, “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca”, “Metla 2020”.

Deseti na glasačkom listiću je “Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija”, zatim slijedi “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, “Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Slijede liste “Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović”, “Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana”, “Suverenisti”, “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”, “Grupa građana: 1 od 5 miliona”, “Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka”, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” i “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju”.