Izbori za Mostar (ne)će se održati

Mostar izbori
Irma Baralija još nije izgubila nadu da će izbori u Mostaru ipak biti održani. Rok za za odluku koju je po njenoj apelaciji donio Evropski sud u Strazburu, a u kojoj se od zakonodavca traži da donese rješenje, ili će to u protivnom uraditi Ustavni sud, ističe u julu mjesecu.

Pandemija bi do tada mogla biti u potpunosti stavljena pod kotrolu, nada se.

Da će se prije svega voditi interesima građana Mostara u nekoliko navrata poručio je i predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, nakon što je odluka donesena. U njoj je podsjećamo navedeno i kako je Gradsko vijeće Mostara raspušteno 2012. godine, da je mostarski gradonačelnik ostao u tehničkom mandatu na svojoj funkciji do danas što je demokratski nelegitmno.

SDA i HDZ ni nakon 12 godina nisu uspjeli postići rješenje za Mostar. Pregovori koji su vođeni i prije pandemije pokazali su kako se uvijek pronađe način da i ono što je postignuto, padne u vodu. Pa je tako HDZ insistirao da se grad Mostar riješi u paketu sa izbornim pravilima za Dom naroda Federalnog parlamenta, SDA da se uz izborna pravila za Mostar mora donijeti i Statut.

Koliko je teško raditi bez Gradskog vijeća, građani su se mogli uvjeriti upravo posljednjih mjesec dana kroz rad Gradske uprave. Gradska uprava je u konačnici morala donijeti teške odluke, za koje u prinicipu nema nadležnost.

Daljnje pregovore o Mostaru zaustavila je korona. Da li će izbori biti održani, za razliku od Irme Baralije, Faruk Kajtaz nije preveliki optimista.

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdar.