Izborni dan prostoru USK: Bihać, Ključ, Bosanski Petrovac

Izborni dan u gradu Bihaću i općinama Ključ i Petrovac protekao je bez većih problema.

Zabilježeno je oko 20-tak kašnjenja početka izbornog procesa, a zbog tehničkih propusta, koji su ubrzo otklonjeni. Najveće gužve bile su u poslijepodnevnim satima, a ono što raduje je primjetan veći broj mladih koji su izišli na glasanje USK, 7. oktobra - Kašnjenja na čak 17 biračkih mjesta i velike gužve u poslijepodnevnim satima okarakterisale su izborni dan u gradu Bihaću.

U većini slučajeva je vršeno ponovno brojanje glasačkih listića, a najveće kašnjenje od pola sata zabilježeno je na glasačkom mjestu Vrsta zbog nedostajanja obrasca za brojno stanje. U gradu Bihaću 57 490 registriranih birača mogli su obaviti svoju građansku dužnost na 90 biračkih mjesta, a kao i u drugim gradovima evidentan je bio problem brojnih odustajanja članova biračkih odbora. Isti problem imala je i općina Bosanski Petrovac.

U Bosanskom Petrovcu 6.661 građanim imao je poravo da glasa na 17 redovnih biračkih mjesta i jednom za glasanje u odsustvu.

Za one koji zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu doći do biračkih mjesta formirali su dva mobilna tima koji su išli na njihove kućne adrese i time im omogučili da ostvare svoje građansko pravo i glasaju. Izborni proces protekao je mirno a primjetan je bio veći broj mladih, koji su izašli na glasanje.

Mladi su u velikom broju izašli na glasanje i u Općini Ključ. Građane Bihaća, Ključa i Bosanskog Petrovca pitali smo šta očekuju od ovogodišnjih izbora. Kroz odgovore koje smo dobili saznali smo da je većina građana svjesna situacije u kojoj se naša država nalazi ali da ipak očekuju promjene na bolje.

U gradu Bihaću te općinama Ključ i Bosanski Petrovac nisu zabilježeni slučajevi kršenja izborne šutnje, niti incidentne situacije.