Izborni zakon u Domu naroda do kraja mjeseca?

Home

Izborni zakon u Domu naroda do kraja mjeseca?


U  Parlament BiH još nije stigla odluka Ustavnog suda BiH od 6. jula ove godine po apelaciji Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH, da Prijedlog izbornog zakona BiH ne ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Sve dok ta odluka ne stigne, ne može biti nastavljena parlamentarna procedura za ovaj zakonski prijedlog koji su uputili delegati Kluba hrvatskog naroda po hitnoj proceduri krajem aprila. 

Mehanizam zaštite 

Na sjednici Doma naroda PSBiH održanoj 4. maja, većina hrvatskih i srpskih delegata podržala je hitnu proceduru donošenja ovog zakona, a nakon što su delegati  Kluba bošnjačkog naroda pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zakon je završio pred Ustavnim sudom BiH. 

Kako je za „Avaz“ potvrdio Bariša Čolak (HDZ), predsjedavajući Doma naroda, ako bi odluka Suda stigla prije sjednice Doma zakazane za 19. juli, o Izbornom zakonu moglo bi se raspravljati već naredne sedmice.

"Mi čekamo tu odluku i ako ona stigne do utorka, 18. jula, znači dan prije zasjedanja, onda ćemo svakako uputiti prijedlog da se Prijedlog izmjena Izbornog zakona nađe na dnevnom redu te sjednice. Smatramo da nema razloga da nepotrebno gubimo vrijeme i da to trebamo razmatrati sad, jer idu i godišnji odmori" , kazao je Čolak. 

čolak

Opća većina

On je istakao da vjeruje da će nakon one zakazane za  19. juli, do kraja ovog mjeseca biti održana još jedna sjednica Doma naroda, te da će se, u slučaju da odluka ne stigne u prva dva dana naredne sedmice, to zasigurno desiti do kraja jula, što bi omogućilo nastavak procedure za ovaj zakon. 

Sudeći prema ranijem glasanju o hitnoj  proceduri, vjerovatno će i HDZ-ov prijedlog izbornog zakona BiH dobiti podršku opće većine, odnosno klubova hrvatskog i srpskog naroda u tom domu. 

Najesen u Predstavničkom domu 

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, očekuje da se ovaj zakon pred poslanicima Predstavničkog doma nađe u septembru ili oktobru i da će on biti usvojen u ovoj godini. Čović smatra i da nije važna forma u kojoj će taj zakon biti usvojen, ali da je za njega bitno da jedan narod ne bira drugome predstavnike kad su u pitanju izbor člana Predsjedništva i klubovi u Domu naroda FBiH. 

 

(Izvor:Avaz.ba)

Objavio: Ned, 16/07/2017 - 17:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top