Izetbegović: Halal proizvodi su šansa za bh. ekonomiju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je danas Sarajevo Halal Fairu gdje je razgovarao s proizvođačima iz cijelog svijeta. Tom prilikom je kazao da su halal proizvodi šansa za bh. ekonomiju.

"U BiH uvozimo 50 posto hrane, a 50 posto našeg zemljišta je neobrađeno i nezagađeno. Imamo potrebne količine vode i ogromno tržište halal proizvoda koje raste i u tome vidim veliku šansu za BiH", kazao je Izetbegović. 

Dodao je da se na sajmu upoznao i o detaljima vezanim za halal proizvode koje ranije nije znao. 

"Halal hrana je zdrava hrana, ali ono što me se posebno dojmilo jeste halal odnos prema životinjama. Stoka se tretira na human način, nije stavljena u boksove, nije napumpana raznim hemijskim proizvodima, a hrana koju jedu je provjerena i halal", naveo je Izetbegović. 

U Centru Skenderija u toku je drugi dan Sarajevo Halal Faira, a organizatori su kazali da veliko interesovanje stvara nadu da je napravljen trend i da će ovo biti višedecenijski projekt na kojem će se okupljati proizvođači i kupci iz cijelog svijeta halal industrije koja je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu.