Izetbegović: Neće biti dominacije većih nad manjima, ali ni manjina neće vladati životom većine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović održao je u Zenici miting povodom početka predizborne kampanje.

Između ostalog, on je kazao da omladina odlazi u stabilne i mirne zemlje. "I BiH treba postati takva zemlja ako želi da zadrži svoju domovinu", kaže Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da se napredak koji je BiH prošla od kraja rata ne smije izgubiti, odnosno da nema povratka u "izvorni Dajton", kako kažu političari iz Republike Srpske, jer bi, ako se krenemo vraćati, mogli doći u vrijeme kada nije bilo Republike Srpske.

Za najveće hrvatske partije Izetbegović kaže da su činili nepravde prema Bošnjacima, te da će se pobrinuti da se Bošnjaci neće morati izvinjavati Hrvatima zbog neke eventuačlne greške. Također, rekao je da neće biti dominacije većih nad manjima, ali ni manjina neće vladati životom većine.

Izetbegović je kazao u zeničkoj Areni da "naš narod" nije samo bošnjački nego svaki onaj narod koji voli mir i svog komšiju.

"Kako je rekao rahmetli Alija, svi ćemo mi ostati Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ali moramo postati više Bosanci. To je i čisto praktički jer su Bošnjaci samo jedan od tri zubac na ključu", rekao je Izetbegović.

Kako kaže, BiH su pokušavali zaustaviti na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u i onda tvrdili da ništa ne ide od ruke pa da je zbog toga treba podijeliti. Nije štedio ni partije u FBiH.

"Ovdje u FBiH, nažalost, naši partneri su isto znali kočiti reforme. A opozicija bi često bila opozicija cijeloj državi. Samo jedan stranka je bila spremna stajati uz reformski proces! Sve druge su destabilizirale zemlju.

Kako kaže, cilj SDA je ostvariti tri važne tačke. Prva je mir i stabilnost, druga je reforme, a treći je porast gradnje infrastruktura. 

"Gledat ćete rast broja kilometara autocesta, vidjet ćete rast broja turista. Bit će to nezapamćen period u postdejtonskom periodu. Mi želimo do 2026. od Bosne i Hercegovine želi napraviti zemlju da u njoj svi žele živjeti. Da do tada postanemo članica EU i NATO. Otvorit ćemo prostor privrednicima, ali SDA garantuje da će se pobrinuti i za radnike jer niko ne smije biti ponižen u ovoj zemlji", zaključio je Izetbegović.