Izetbegović: Neophodno naći kompromis za NATO put

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da su, što se tiče formiranja nove vlasti, stvari jednostavne, mora se naći kompromis kada je u pitanju NATO put BiH.

- Niko ništa nije odustao, svi su pri svome i tu treba naći srednje rješenje. Srednje rješenje je slanje godišnjih planova onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti, da tako kažem, srpsku stanu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u BiH - kazao je Izetbegović.

Upitan da li je izvjesno da u narednih sedam, osam dana bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovorio je da „ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje na bazi ovakvoga kompromisa, zašto da ne“.

Izetbegović je rekao novinarima i to da su se vidjeli predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on, te da su sjedili i sa Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto, Denisom Zvizdićem, Fadilom Novalićem...

- Prije svega, cilj nam je bio da otklonimo zastoj u radu Vijeća ministara BiH i Federalne vlade, dok se ne izaberu nove vlade i Vijeće ministara da ove funkcionišu. Mislim da smo to uspjeli i da neke nesporazume tu izgladimo, recimo kao nesporazum u vezi neimenovanja direktora Uprave policije - naveo je Izetbegović.  

On je, na insistiranje novinara, komentirao i odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sastanke „kod desničara“ u Mađarsku i Bjelorusiju.

- Svako ima pravo da se odazove na poziv. To je izbor gospodina Dodika da, kao što vi rekoste, ide kod desničara. Ja nisam savjetnik gospodina Dodika, napravio bih drugačije izbore, to je njegova stvar, ali članovi Predsjedništva jedni drugima ne određuju gdje će ko ići i s kim će se sretati - kazao je Izetbegović.