Izetbegović o Cikotiću: On je jedina prava osoba, svi ostali su krivi

Izetbegović
Među migrantima ima dobrih ljudi. Danas ću se vidjeti s Cikotićem i Novalićem, vidjet ćemo šta ćemo, poručio je Izetbegović

 

Bakir Izetbegović, lider SDA, na posljednjoj pres-konferenciji stranke u ovoj godini, osim na brojke, posljedice koronavirusa, odnosa između susjednih država, osvrnuo se i na migrantsku krizu, kazavši kako Vijeće ministara BiH nije učinilo skoro ništa, osim što je migrante smještalo u gradove i mjesta gdje je većinski bošnjačko stanovništvo.

Za ministra sigurnosti BiH, Selmu Cikotića kazao je:

- On je jedina prava osoba. Svi ostali su krivi. Oni koji trebaju donijeti odluke da se ljudi smjeste. To nisu uradili.

Dodao je kako će kada se smrznu, biti "kuknjava na neefikasnu vlast" i humanitarnu katastrofu.

- A neće se to desiti, riješit ćemo. Među migrantima ima dobrih ljudi. Danas ću se vidjeti s Cikotićem i Novalićem, vidjet ćemo šta ćemo - poručio je Izetbegović.

Na pitanje novinara o Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, odnosno njegovoj falsificiranoj diplomi, Izetbegović je rekao:

- OSA radi jako dobar posao, a uvijek kroz spinove i afere se zanemari bitni dio posla. Stavite na vagu šta su sve uradili. Nemamo terorističkog akta već pet ili šest godina u BiH. I na dnevnoj bazi jako je dobra organizacija borbe protiv kriminala. A ako je falsificirana diploma u RS, čovjek treba da odstupi s funkcije. Ali mislim da samo žele da sklone čovjeka. Neko se navadio da putem Tužilaštva vodi politiku.

Brzopletost je Novalićeva greška

Prokomentirao je i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u aferi "Respiratori" za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke 100 uređaja iz Kine u BiH vrijednih 10,5 miliona KM.

- Novalić nije sve uradio kako je trebalo. Nije savršen. Ali njegova greška je brzopletost u želji da se otme komadić za ovu zemlju onoga što svi traže. To je sve. S njegove strane nije bilo predumišljaja da bilo šta uradi. On je pošten čovjek. Smatrat ću se obmanutim ako se pokaže drugačije, a čini mi se da neće - kazao je Izetbegović.