Izetbegović: Posljedice lošeg rada Vlade FBiH se već vide, nećemo podržati smjenu Heleza

3232
U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije.

Javnosti se obratio lider SDA Bakir Izetbegović. On kaže da se posljedice lošeg rada Vlade FBiH već vide, a zatražio je i istragu o vojnim kampovima u Republici Srpskoj.

“Sasvim je jasno da se radi o lošem rezultatu. Predstavnički dom FBiH održao je samo sedam redovnih sjednica. U prvoj godini usvojeno je manje zakona nego u dvije sedmice prošlog saziva. Ni Vlada FBiH nema usvojen program rada. Najavljeno je povećanje cijena električne energije. Svjedočimo gubitku radnih mjesta i gašenju pogona”, rekao je.

Kazao je da je Predstavnički dom PSBiH ispunio 10 posto obećanog. Naglasio je i da SDA traži da se istraže navodi SNSD-a i SDP-a o radikalizaciji i paravnojnim kampovima.

“Smatramo ozbiljnim izjave ministra Zukana Heleza o postojanju paravojnih kampova u RS. Kad je u pitanju zahtjev za smjenu ministra Heleza, SDA to neće podržati jer smatramo da cijelo Vijeće ministara treba smjenu”, istakao je.

Mišljenja je da vlasti nisu učinile ništa kako bi se otvorili pregovorili sa EU, ali da je Evropska komisija prije mjesec spustila kriterije i dala uslovno zeleno svjetlo.

“SDA će na bazi onog što je već usaglašeno, u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona za unapređenje izbornog procesa. Ocjenjujemo lošim rad Vlade FBiH. Na pozicije se postavljaju nekompetentni kadrovi iz trojke, posljedice se već vide “, zaključio je.