Izetbegović: Vi imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao i ime mu je Redžep Tajip Erdoan

Na Kongresu Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Zetri predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se prisutnima žestokim govorom.

- Drago mi je vidjeti izmiješane zastave Turske i BiH. Dobro smo živjeli zajedno, dobro smo se borili zajedno. Zadnji put Bošnjaci su branili Tursku u svojim domovima. I kad nas je historija razdvojila, sudbina nam je bila slična. Pokušali su i Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vjere, identiteta, historije i ponosa. Ali kako kaže hadis poslanika, svakih 100 godina Bog pošalje čovjeka koji će narodu vratiti vjeru. I onda mu i pomogne, a kad mu pomogne, niko neće moće da ga pobijedi. Mi Bošnjaci smo imali Aliju Izetbegovića, i ne možete objasniti kako smo uspjeli uopće da se odbranimo, to je moglo samo božjom intervencijom i voljom. Danas ne možete objaviti kako Turska može da nosi ovakvo breme i težinu. Toliko neprijatelja unutar sebe na svojim granicama, sa milionima izbjeglicama, Turska ne da se nosi s tim, nego i napreduje, tako što vi sada imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao i ime mu je Tajip Redžep Erdoan - kazao je Izetbegović.

Dodao je da kada Bog takvog čovjeka pošalje "imate obaveze da mu pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana".

- Budite uz svog lidera, uz Tursku i uz pobjedu. Živi bili - poručio je Izetbegović.