Izgleda da je jučer počela noćna mora SDA

sa

Čini se da je jučer počela noćna mora SDA. Dvije su se krupne, ključne stvari jučer dogodile na političkom planu. I niti nad jednom SDA ni njeni privjesci nisu imali kontrolu.

I to je najveća noćna mora SDA, stranke koja se pretvorila u sisavce budžeta i moći koja proizilazi upravo iz kontrole državnog aparata.

Jučer je tako formirano Vijeće ministara BiH u kojem nakon dugo godina ne participira SDA. Komotnom većinom izabrana je nova državna vlada koju će činiti stranke okupljene oko Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

Vlast je formirana brže nego ikad, a SDA-ovi zastupnici sve su posmatrali iz opozicionih klupa.

Stvar je bila relativno brzi zavržena, uz uobičajeno negodovanje opozicije. Iz žestine kritika, populističke galame i kuknjave o navodnoj ugroženosti države moglo se zaključiti koliko je SDA pogođena time što je ‘ispala iz igre’.

Dramatičnije i za njih šokantnije bilo je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Naime, SDA-ovci predvođeni premijerom FBiH Fadilom Novalićem mjesecima su kukali kako je potrebno što prije usvojiti budžet. I to, uglavnom, zbog penzionera.

I jučer je budžet bio na dnevnom redu.

Osim toga što je SDA napravila budžet i proslijedila ga Paralamentu, dalje kontrole nad procesom nisu imali.

Jučer se pokazalo da koalicija stranaka Osmorke funkcionira na federalnom nivou i da djeluje jedinstveno.

Tako su stranke Osmorke i HDZ, dakle nova većina u FBiH, odlučile Novalićev budžet izmijeniti sa 50 amandmana. To je izazvalo ogroman revolt unutar zastupničkih klubova SDA i DF-a.

Oni su tako dovedeni u poziciju da ne mogu sami usvojiti budžet kakav bi voljeli. S druge strane, usvajanjem amandmana Osmorke i HDZ-a, SDA-ov budžet bi bio dijelom izmijenjen. A oni to ne mogu podnijeti.

Sjednica o budžetu bi trebala biti nastavljena danas, a bit će zanimljivo da li će SDA-ovci glasati za svoj (izmijenjeni) budžet.