Izetbegović: Izglednije je da ćemo u koaliciju sa SBB-om, PDA i A-SDA, nego sa DF-om

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako vjeruje da vlasti imaju šanse da postignu rokove kao i u prošlom mandatu, odnosno da koalicija bude definirana do 31. marta ove godine.

- Što se tiče nefunkcioniranja vlasti, on je rekao kako te stvari treba prevazići i da se aktivacija MAP-a treba tretirati kao tehnička stvar, a ne da se likuje kako je neko uspio u nečemu. Moramo se pridržavati Ustava i zakona i krenuti u tom smjeru. Nadam se da će to prihvatiti svi u ovoj zemlji. Poštivanjem vladavine zakona sve smo riješili - rekao je Izetbegović.   

Na pitanje o koaliciji i hoće li DF ući u vlast, Izetbegović je kazao da za sada ne vidi spremnost DF-a da uđe u vlast.

- Rano je špekulirati u vezi s tim. Mi smo već u oktobru pozvali na široku koaliciju, ali se bojim da ona nije realna. Koliko vidim, realnije je da će se nastaviti ono što imamo sada sa SBB-om, A-SDA i PDA- rekao je Izetbegović. 

Na pitanje novinara znači li to da je DF isključen iz daljnjih pregovora, Izetbegović je rekao:

- Ne isključujem ništa, ali od DF-a nemamo odgovora. Stalno se neki odgovori odlažu. Oni su, u principu, rekli ne. Pokazalo je to i današnje glasanje – kazao je Izetbegović, aludirajući time da je Zlatko Miletić, delegat iz DF-a, bio suzdržan prilikom današnjeg glasanja za sve članove Kolegija.

Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, u izjavi za novinare izrazio je očekivanje da će Dom uspješno raditi u naredne četiti godine.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje da oba doma PSBiH profunkcioniraju u punom kapacitetu i otpočnu sa zasjedanjima, Čović je odgovorio:

- Duboko vjerujem da će Dom naroda koji je danas izabrao svoj kolegij uspješno dogovoriti plan rada i za ovu i za naredne četiri godine. To je što se tiče Doma naroda, s obzirom na to da Parlamentarna skupština djeluje na prinicpu Donjeg i Gornjeg doma, duboko vjerujem da ćemo imati zajednički kolegij oba doma, nadam se već naredne sedmice, ovo je moj osobni stav.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, rekao je da su počeli razgovori za formiranje Vijeća ministara BiH i da smatra da se već sad može imenovati mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

- Neću govoriti o rokovima, ali vjerujemo da je sasvim izvjesno da ćemo narednog mjeseca imati Vijeće ministara - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje sastanak predsjednika HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, Čović je kazao da je danas o tome razgovarao s Čovićem i da će razgovarati i s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, kako bi u narednih nekoliko dana održali sastanak.

Čović je, na pitanje da prokomentira mogućnost ulaska DF-a u vlast, kazao: „Nemam komentara.“, kako prenosi avaz.