Izgorjela kuća u kojoj su se migranti sklonili: "Trojica su..."

Kako se približava 15. novembar situacija u Bihaću se usložnjava. Dan koji u Unsko-sanskom kantonu doživljavaju danom D za rješenje migrantske krize, čiji teret najviše podnose upravo Bihać i Velika Kladuša. Dobre vijesti su da Ljekari bez granica od danas ponovo ordiniraju nadomak migrantskog kampa Vučjak. Nastavljena je i podjela toplog obroka u improviziranom kampu, čije zatvaranje i dalje traži EU. U međuvremenu ne izostaju izgredi zbog sve većeg broja migranata.

Sinoć je u bihaćkom naselju Nova četvrt planula kuća, a policijske indicije usmjeravaju da su migranti izazvali požar, pokušavajući da se zagriju. Jedan od migranata kazao je "Trojica su...", te kresanjem upaljača pokazao šta su uradili, prenosi N1.

Do 15-ak migranata tu je spavalo, grijalo se, pričaju mještani dok iz jarko roze kuće prekoputa, dopiru glasovi.

Od ove kuće ostalo je samo zgarište, no mnoge kuće u naselju Nova četvrt nasljene su migrantima, ilegalno im se iznajmljuje smještaj, a građani kažu, bezbjednost im je zbog toga ugrožena.

Proplanak pored služi im za odmor. Bišćani zabrinuti. Mnogi nabavljaju pse da čuvaju okućnice.

"Nikako, kako ću se osjećati. Od najljepšeg grada imaš jednu tugu, katastrofu, nesigurno, ne hodaš kuda si hodao. Šta da vam kažem", kazala je stanovnica Nove četvrti dok druga dodaje kako su više krivi oni koji su ih tu doveli:

"Izvinjavam se, ja bih prije ove naše, koji su njih tu navukli, ima ih dosta u kućama. Nelegalno iznajmljuju, primaju pare, onda istjeravaju, idu paliti. Djeca idu u školu, popodne idu, imam dva sina, ja moram izaći pred njih, bojim se."

Kako se zima približava sve više migranata provaljuje u napuštene kuće, no sve je više i onih koji na njihovoj muci zarađuju. Zime se pribojava i oko 500 mladića na Vučjaku. Šator im je jedini dom.

Jedan Pakistanac žali se na hranu pokazujući šta jedu:

"Ovo je za ručak, niko ovo ne jede. Nismo mi životinje."

Tri je popodne. Toplo varivo nakratko smiruje gladne stomake. No, ne i misli.

"Ovo nije mjesto za život, kao što vidite, ni toaleta, ni tople vode, ni struje, samo šatori, nema ni ćebadi, ništa nema. Situacija je užasna, nemam riječi da opišem koliko je loše", kazao je Kurdistanac.

Dok podno Plješevice, gotovo pod vedrim nebom čekaju surovu krajišku zimu, sanjaju da njihova igra uspije. U ko zna kojem gameu po redu, ići će i bolesni, i gladni i bosi jer u BiH, ne žele da ostanu.