"Elektroprivreda" uplatila avans: Izgradnja Bloka 7 počinje dogodine

.
SARAJEVO - "Elektroprivreda BiH" uplatila je avans u iznosu 108.351.750 evra (plus PDV), čime je ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 450 MW u TE Tuzla zaključen s kineskim konzorcijumom "Gezhouba" postao efektivan.

 

Kako je saopšteno iz "Elektroprivrede BiH", iznos avansa obezbijeđen je iz sredstava "Elektroprivrede BiH". 

 

Rok za završetak radova i puštanje Bloka u pogon je 56 mjeseci. 

 

"Blok 7, zamjenski za postojeće blokove 3, 4 i 5 u TE Tuzla, ekološki je prihvatljiv proizvođač električne energije, projektovan u skladu s evropskom legislativom za zaštitu okoline, u čijoj će izgradnji biti primijenjene najbolje raspoložive tehnike za postrojenja za sagorijavnje, koje osiguravaju da emisije polutanata u vazduh, vodu i tlo budu ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva koje propisuju EU i BiH", saopštila je "Elektroprivreda BiH".

 

Sa Blokom 7 "Elektroprivreda BiH" će, kako navodi, znatno unaprijediti ekološke performanse svojih postrojenja za proizvodnju električne energije iz uglja, zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama prema kojima se projektuje novi proizvodni kapacitet.

 

Na lokalitetu u TE Tuzla u toku su pripremni radovi za izgradnju budućeg postrojenja. Prema ugovoru, izvršenje radova na pripremi i uređenju lokacije obaveza je "Elektroprivrede BiH". Aktivnosti su započete u novembru prošle godine, s rokom izvršenja 12 mjeseci. 

 

U toku pripremnih radova, predstavnici izvođača konzorcijuma vršiće tehničku kontrolu na lokalitetu budućeg postrojenja, čija bi izgradnja trebalo da počne početkom naredne godine.