Izgubili smo Srebrenicu, želim popraviti stanje

Nezavisni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović mogao bi biti kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske.

Prema informacijama koje je za Radiosarajevo.ba potvrdio sam Sadik Ahmetović, odluka o njegovoj kandidaturi još uvijek nije donesena.

"Postoje razmišljanja unutar koalicionih partnera Proeuropskog bloka da budem kandidat za tu poziciju. Ta odluka nije još donesena, o tome će se govoriti u nekom narednom periodu. Mislim da postoje ozbiljna razmišljanja da dobijem podršku svih ovih političkih stranaka koje su dio ovog bloka i da budem kandidat za poziciju predsjednika, odnosno potpredsjednika RS-a", istaknuo je Ahmetović.

Govoreći o tome da li bi prihvatio ovakvu kandidaturu ukoliko do nje dođe, Ahmetović ističe kako o tome nije ranije razmišljao, ali da sada želi učestvovati u tim procesima.

"U razgovoru s ljudima iz nekih drugih političkih stranaka i s onima koji razumiju kompleksnu političku situaciju i probleme građana RS-u sam osjetio neku vrstu njihove potrebe da budem kandidat. Predstavljao bih jednu široku koaliciju, ne samo stranaka nego i ljudi koji žele mijenjati situaciju u ovom entitetu.

Imam veliko političko iskustvo, obnašao sam niz funkcija i to samo može biti od koristi da popravimo ono što je pokvareno u prethodnih nekoliko godina. Svjedoci smo da je broj povratnika Bošnjaka u RS-u manji sada nego prije pet-šest godina. Periodično oni gube neka osnovna prava, kao što je pravo na maternji jezik, zapošljavanja u institucijama RS-a. Na prethodnim odnosima smo izgubili i Srebrenicu, te moje iskustvo, kontakti mogu biti samo od koristi da ova teška pitanja počnemo i riješimo u narednom periodu", dodao je.

Također, mišljenja je da se trenutna kompleksna i za Bošnjake loša politička situacija u RS-u može riješiti jedino dijalogom sa određenim političkim subjektima, te se nada da će moći biti ta pokretačka snaga.

"Mislim da se trenutna formacija Bošnjaka koja je proizvodila neku vrstu svađe i najviše odgovarila vlasti u RS-u donijela negativne odraze na stanovništvo u ovom entitetu. Treba otvoriti prostor za dijalog i dogovor, te sam siguran da promjenom političkog ambijenta možemo imati prostor da sva ova pitanja, koja su rezultirala stanjem gubljenjem različitih prava povratnika u RS-u riješimo. A to mogu uraditi samo oni koji su spremni na dijalog i dogovor, a uvjeren sam da ta sva pitanja sa svojim iskustvom mogu postepeno riješiti, ne samo za pripadnike bošnjačkog naroda, nego za sve stanovnike BiH", zaključio je Ahmetović.