Izigrani radnici Livnice čelika Tuzla: Žrtve smo velike prevare

Grupa od 96 radnika koji su godine proveli radeći u Livnici čelika Tuzla, a potom sestrinskoj firmi Bosnia Valves sada nisu ni na zemlji, ni na nebu. Bez uvezanog radnog staža penziju ne mogu ostvariti, a dugovanja za plaće iznose desetine hiljada konvertibilnih maraka.

Pojašnjenja radi, nakon privatizacije Livnice čelika Tuzla te blokade računa, 2004. godine je osnovana sestrinska firma Bosnia Valves. 

Dvije godine kasnije svi radnici su prebačeni u novu firmu koja nije imala nikakvu imovinu, jer je ona ostala na Livnici čelika.

Nakon izvjesnog perioda, stečaj je proglašen u Bosnia Valvesu, a s obzirom na to da ova kompanija nije imala nikakvu imovinu upisanu na svoje ime, stečajna masa nije postojala te samim tim ni potraživanja radnika nisu mogla biti ispunjena.

"Prilikom privatizacije Livnice čelika napravljen je privatizacijski ugovor u kojem je bilo navedeno da poslodavac koji je privatizirao Livnicu ima obavezu da tri godine zadrži sve radnike koje je tamo zatekao, kao i da zaposli još njih 80. Međutim, on je ugovor prekršio, jer su nakon dvije godine radnici prebačeni u Bosnia Valves. Ugovor između Agencije za privatizaciju TK i našeg poslodavca je raskinut i to na osnovu tužbe agencije, što je potvđeno i od Vrhovnog suda BiH", kazao je bivši zaposlenik Livnice čelika, a potom i Bosnia Valvesa Edin Ramić.

Radnici sada traže putem suda sve ono što im pripada, odnosno uvezivanje radnog staža i isplate zaostalih plaća. 

"Sada smo žrtve velike prevare. Nama sada najjači argument ne ide u prilog, a to je da su Livnica čelika Tuzla i Bosnia Valves dva potpuno različita subjekta koji nemaju veze jedan s drugim. Nama sada ne ide u glavu da mi ne možemo tužiti osnivača Bosnia valvesa, odnosno Livnicu čelika", navodi Ramić.

Enver Mumić u tuzlanskoj Livnici čelika bio je zaposlen punih 30 godina, a danas je doslovce na cesti.

"Radni staž mi je uplaćen samo do 2004. godine, a ostalo ništa. Od 2004. do 2016. godine sam radio u Bosnia Valvesu, a u plaćama mi se duguje skoro 30.000 KM. Nijedna akcija nije povedena kako bi nas se zaštitilo, sada se moramo boriti sami za sebe", ogorčeno kaže Mumić.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić kaže da je poništenjem privatizacije obaveza Agencije za privatizaciju TK i Kantonalne vlade kao većinskog vlasnika Livnice čelika prije pokretnja stečajnog postupka, bila da stvari vrati u prvobitno stanje, odnosno da Bosnia Valves zatvore, a radnike vrate u matičnu firmu.

"Radnici danas zbog toga ispaštaju i dovedeni su u bezizlaznu situaciju. U ovoj državi niko ni za koga ne odgovara. Vjerujte da mi ne možemo naći advokata koji bi radnike zastupao, jer se u ovoj zemlji očito nijedan od njih ne može suprotstaviti vlasti", tvrdi Kopić. 

Pripremno ročište pred ndležnim sudom u Tuzli sutra bi trebalo biti održano, a na osnovu tužbe koju je podnijela grupa radnika protiv Livnice čelika i kompanije Bosnia Valves.