Izjave Vulina izazvale brojne reakcije, iz BiH poziv Vučiću da se ogradi

va
Burne su reakcije nakon izjave ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina kako je zadatak ove generacije političara, stvaranje srpskog svijeta. Spornome skupu nazočio i Aleksandar Vučić. Iz Bosne i Hercegovine poziv Vučiću da se ogradi od ovih izjava, u suprotnom se sve može protumačiti kao službena politika Republike Srbije.

Galamio je, pljuvao po mikrofonu i govornici, prijetio kažiprstom, ministar policije Republike Srbije, Aleksandar Vulin, obraćajući se drugom Aleksandru, Vučiću, koji je sjedio u publici, pozvavši ga da preuzme ulogu predsjednika svih Srba.

Okupili ste nas jednom, okupite nas ponovo, okupite Srbe gde god da žive, da već jednom ispunimo san generacija Srba od Karađorđa na ovamo, da budemo jedno kao što smo zaslužili da budemo, gospodine predsedniče odgovornost je na vama“, kazao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova R Srbije.

Predsjednik je na pozive o srpskom svijetu, ostao nijem. No, nije ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, koja ga je zatražila da se odmah ogradi od Vulinovih izjava.

Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira“, poručila je ministrica Bisera Turković.

Vulin odgovara, da je rekao kako će se Srbi ujediniti mirno, bez ijednog metka, kada se za to steknu uslovi, naznačivši kako njegovi stavovi ne moraju uvijek biti i Vučićevi, te nastavlja:

Ako odmah ne osudite stav SDA da RS treba da se ukine i da su Srbi “genocidaši” kako kaže Bakir Izetbegović, smatraću da podržavate takve napade na Dejton, RS i na Srbe. Ako se gospođo Turković odmah ne ogradite od izjave Šefika Džaferovića da je tzv. Kosovo nezavisno i da bi on priznao tzv. Kosovo, smatraću da podržavate komadanje Srbije i da hoćete da otcepite deo moje zemlje“.

Potpredsjednik SDA, Adil Osmanović ideju o srpskom svijetu, nazvao je nacističkom. Potvrđeno je da u Srbiji i dalje vlada ista ideološka platforma iz 90-tih. Srpski svijet, je samo drugo ime za tzv. Veliku Srbiju. Na izjave iz samog političkog vrha Srbije, odgovorio je i Denis Zvizdić.

1844. – Načertanije, 1941. – Homogena Srbija, 1986. – Memorandum SANU 1, 2012. – Memorandum SANU 2, 2021. – Srpski svet. Providna hegemonistička priča koja ništa dobro nije donijela niti srpskom niti drugim balkanskim narodima. Samo ratove, stradanja, etničko čišćenje i genocid“, kazao je Zvizdić.