Izložba Ervina Kadića u Gradskoj galeriji Bihać

Ervin kadić
"Tamna materija / Reljefna masa" naziv je izložbe Ervina Kadića koja je u Gradskoj galeriji Bihać otvorena u četvrtak 3. septembra.

 

Ervin Kadić, likovni umjetnik iz Bihaća i uposlenik Gradske galerije Bihać, na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavio se sa ciklusom "crnih" slika utemeljenom na tradiciji minimalizma, op arta i enformela.

Kustos izložbe je Šefik Tatlić a izložba  ostaje otvorena do 20. septembra 2020. godine.

Kako kaže autor izložbe, izloženi radovi su pripremani sedamnaest mjeseci sa pristupom kojim se nastojalo raskinuti sa postojećim lagodnim evociranjem ljepote i sklada.

Ervin Kadić je rođen 1984. godine u Bihaću, gdje danas živi i radi. Njegov trenutni rad se zasniva na dva umjetnička pravca, „apstraktnom ekspresionizmu“ i „minimalizmu“, a utjecaj na njegov rad su imali Pierre Soulages, Richard Serra, Sol LeWitt i Frank Stela.

Ovim je pristupom izbacio tradicionalni akademski manir i raskinuo sve veze s lagodnim evociranjem ljepote ili sklada. Ovaj stav se najbolje može opisati kao „anarhistički”, pri čemu je suprotan autoritarizmu u smislu odbacivanja pravila i tradicije. Ovaj pristup podrazumijeva upotrebu crne boje zbog njene nedvosmislenosti i potencijalne ekspresivne snage, rekao je za portal cazin.net autor izložbe i naš sagovornik Ervin Kadić.