Izložbom Rona Haviva u Prijedoru pokušava se razbiti zid šutnje o logorima

Ron Haviv
Organizatori izložbe fotografija Sloboda američkog fotoreportera Rona Haviva koja će se otvoriti u Prijedoru u subotu, 22. februara, kažu da ovom izložbom pokušavaju srušiti zid šutnje o mjestima zatočenja u Bosni i Hercegovini, kako se više nikada ne bi otvarali logori niti ograničavala ljudska sloboda, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Edin Ramulić, predsjednik Fondacije za izgradnju kulture sjećanja Prijedor, koja je i jedan od organizatora ove izložbe, kaže da izložba tematizuje oslobađanje, odnosno trenutak oslobađanja zatočenika iz logora i slobodu koju neki ljudi gube u ratu, a drugima bude ograničena.

Planirano je da izložba, kako on navodi u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), bude postavljena i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, a u Prijedoru će biti izložena u sali hotela Prijedor.

"Prijedor je tu bitan zato što su se prve posjete međunarodnih medijskih kuća desile 5. augusta 1992. godine u Prijedoru kada je otkriveno ponovo postojanje logora na prostoru Evrope i to je doprinijelo da se ti logori pozatvaraju. Naravno, poslije su nikli neki drugi, ali, u svakom slučaju, taj doprinos fotografa, novinara, snimatelja koji su bili odvažni, dolazili i otkrivali ta mjesta, nije beznačajan", kazao je Ramulić.

On dodaje koliko je bitno da se podsjeti na tu njihovu ulogu, te da se kroz izložbu želi pokazati da rat sa sobom nosi logore, "nešto što je možda i najstrašnije što smo, uz silovanja i druge teže oblike zločina, imali na prostoru Bosne i Hercegovine i zemljama u regionu".

Ramulić navodi da su "sve strane koje su imale vojnu kontrolu" tokom rata u Bosni i Hercegovini imale mjesta zatočenja, odnosno logore, te da se u zajednicama vrlo malo o tome govori.

"Veoma nam je bitno da odemo na takva mjesta i na neki način razbijemo taj zid šutnje, da ljudima koji su prošli kroz mjesta zatočenja, odnosno članovima njihovih porodica ako nisu preživjeli, da im omogućimo da vide da postoji to neko sjećanje, neko ko još uvijek to problematizira na pravi način", pojašnjava Ramulić i dodaje kako je poruka ove izložbe da nikad više ne treba dozvoliti da neko ponovo otvara logore i ograničava slobodu ljudima.

Otvorenju izložbe će prisustvovati njen autor Haviv, kao i književnici koji su imali iskustvo logora ili neposredno iskustvo rata, koji će recitirati poeziju.

Organizatori izložbe su Fondacija za izgradnju kulture sjećanja Prijedor, Forum civilne mirovne službe (Forum ZFD) Sarajevo i Centar za mlade KVART iz Prijedora.

Haviv je u Bosnu i Hercegovinu došao krajem marta 1992. godine te zabilježio neka od najbrutalnijih ubistava tokom rata.

Izložba će trajati do 25. februara.

Izvor: