Izmjene na čelu sigurnosnih službi u Šri Lanki

Maitripala Sirisena najavio je da će u naredna 24 časa smijeniti šefove sigurnosnih snaga u zemlji.

Predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena (Maithripala Sirisena) najavio je da će u naredna 24 časa smijeniti šefove sigurnosnih snaga u zemlji, nakon koordiniranih samoubilačkih napada u kojima je u prijestonici Kolombo i drugim gradovima poginula 321 osoba, a povrijeđeno 500 njih, javljaju svjetski mediji.

On je rekao da su sigurnosne snage Šri Lanke stalno pratile i posmatrale počinioce, ali da nije bilo dovoljno dokaza i jasnih podataka kako bi se protiv napadača pokrenuo krivični postupak.

- Aktivnosti tih osoba pažljivo su praćene na sastancima Državnog savjeta sigurnosti u posljednjih nekoliko godina - istakao je Sirisena.

Sirisena je dodao da državna sigurnosna služba nije upozorila vlasti na mogućnost bombaškog napada, prenose mediji, prenosi Dnevni avaz.

Ministar za ekonomske reforme i javne isporuke Harša da Silva (Harsha de Silva) izjavio je da su sigurnosne službe SAD i Indije obavijestile Šri Lanku o planiranju terorističkog napada prije nego što se dogodio u nedjelju, 21. aprila.

On jerekao da napad nije neuspjeh sigurnosnih službi, već neuspjeh u cirkuliranju informacija među ljudima koji su mogli da reagiraju.

Meta napada bile su tri crkve i četiri hotela.