Izmjene zakona o saobraćaju: Stižu oštrije kazne za pijane vozače

.

Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini je dobio svoju konačnu verziju i donosi značajno pooštravanje kazni za vozače pod utjecajem alkohola. Do sada je vozačima ili instruktorima vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi prijetila kazna od 400 do 1.000 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama u BiH predviđa da će vozači ili instruktori vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi biti kažnjeni novčanom kaznom od 2.000 do 3.000 KM, uz oduzimanje vozačke dozvole na period od najmanje šest mjeseci.

Ovo je jedna u nizu izmjena zakona o saobraćaju, koji će se uskoro naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Istom kaznom će biti sankcionisani i vozači koji upravljaju automobilom prije sticanja prava na upravljanje automobilom, kao i oni koji se u naselju kreću brzinom višom od dozvoljene za više od 50 kilometara na sat.

Ukoliko vozač pod utjecajem alkohola izazove saobraćajnu nesreću ili vozi bez stečene vozačke dozvole ili prekomjernom brzinom, ZOBS predviđa novčanu kaznu od 3.000 do 5.000 KM, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja automobilom u trajanju od devet mjeseci.

U obrazloženju se navodi da se svrha donošenja Zakona temelji na potrebi prevazilaženja uočenih nedostataka u implementaciji postojećeg zakonskog rješenja, kao i potrebe preciznijeg definisanja određenih važećih zakonskih odredbi.

Prednacrtom zakona predviđaju se novine u postupku produženja registracije vozila te se reguliše kretanje ličnog električnog prijevoznog sredstva (lakih ličnih električnih vozila) na putevima.

Dodatno, predloženim izmjenama i dopunama, za određene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći Zakon. Predmetni Prednacrt zakona ima za cilj unapređenje stanja sigurnosti ali i postizanja specijalne i generalne prevencije.

Tako se u zakon dodaje odredba koja definira lično električno prijevozno sredstvo (romobili) a to je, prema ovoj odredbi, vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila u skladu sa posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. Ličnim električnim prijevoznim sredstvom smije upravljati lice koje je navršilo 14 godina.