Izrael bombardovao Gazu preko noći, a ujutro zračnim napadima

.
Palestinci javljaju da je na sjeveru Gaze poginulo najmanje 19 ljudi

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) obećao je da će se Izrael „boriti do pobjede“ u Gazi, signalizirajući da nema stanke u bombardiranju, dok Egipat sprema mirovni samit.

Hamas je jučer oslobodio dvije koje su bile u zatočeništvu 14 dana.

Mirovni samit u Kairu

- One su kod kuće. Ne odustajemo od napora da vratimo sve otete i nestale ljude – rekao je Netanjahu u saopćenju kasno sinoć, dodavši kako će se nastaviti boriti.

- Cilj Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael bio je blokirati normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije – rekao je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), nastaviviši:

- Jedan od razloga zašto je Hamas krenuo na Izrael...znali su da ću sjesti sa Saudijcima. Znate šta? Saudijci su htjeli priznati Izrael.

Mirovni samit se održava danas u Egiptu. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri (Shoukry) rekao je da će se tražiti međunarodni dogovor o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Ne zna se ko će sve prisustvovati jednodnevnom samitu u Kairu, ali tamošnji mediji prenose da će stići palestinski, jordanski i italijanski čelnici, kao i šef UN-a Antonio Guteres (Guterres).

Sudjelovat će i šefica njemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock), koja se nada da će susret poslati snažan signal protiv širenja rata.

Snažni napadi

Palestinski mediji prenijeli su informaciju o snažnom izraelskom bombardiranju Gaze preko noći, što uključuje napad na kuću u Jabaliji na sjeveru Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je najmanje osmero Palastinaca i nekoliko desetaka je ranjeno, pišu palestinski mediji. Izraelska vojska se još nije oglasila.