Izrael će izgraditi veliki muzej posvećen Albertu Ajnštajnu

**

Vlada Izraela izdvojit će milione eura za muzej u kojem će biti smještena najveća svjetska zbirka dokumenata o fizičaru Albertu Ajnštajnu (Einsteinu).

Tu informaciju objavilo je Hebrejsko sveučilište. U sklopu kampusa Sveučilišta Givat Ram u Jeruzalemu, niknut će nova zgrada. 

Vlada se obavezala da će za finansiranje muzeja izdvojiti približno 6,1 milion eura, a sveučilište dodatnih 12,2 miliona. Albert Ajnštajn jedan je od osnivača Hebrejskog sveučilišta. Smatra se jednim od najvećih teorijskih fizičara svih vremena. Sveučilištu je posmrtno ostavio oko 82.000 rukopisa, pisama, fotografija, dokumenata i ostalih vrijednih predmeta. Umro je 1955. u dobi od 76 godina.

Kustos muzeja Roni Groc (Grosz) s ponosom ističe da je riječ o najvećoj zbirci Ajnštajnovih dokumenata u svijetu. Ondje će biti pohranjena cijela Ajnštajnova arhiva koja će poslužiti kao "inovativan prostor za znanstveno i tehnološko obrazovanje" mladih, saopćilo je Hebrejsko sveučilište.

Ajnštajnove teorije relativnosti uvele su revoluciju u fiziku, utječući na nov način gledanja na kretanje objekata u prostoru i vremenu. Ovaj izvanserijski fizičar dao je golem doprinos i teoriji kvantne mehanike te je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Albert Ajnštajn postao je ikona popularne kulture zahvaljujući svojim duhovitim dosjetkama, neukrotivoj kosi te brkovima i čupavim obrvama. 

Originalni predmeti koji su mu pripadali i danas se na dražbama širom svijeta prodaju za višemilionske iznose.