Izrael objasnio Srbiji zašto su avioni F-16 bili na proslavi ''Oluje''

Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi s tim.

Nakon kritika Srbije na sudjelovanje izraelske delegacije u obilježavanju vojno-redarstvene akcije ''Oluja'' u Kninu, oglasila se Izraelska ambasada u Beogradu.

- Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s historijskim odnosima između Srbije i Hrvatske - stoji u saopćenju koje prenosi B92.

U saopćenju dalje dodaju kako Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom, što dokazuje službena posjeta predsjednika Rivlina prije dvije sedmice.

- Tokom posjete predsjednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. Predsjednik je, također, izrazio jasan stav kada je riječ o sjećanju na prošlost. U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo - istaknula je Izraelska ambasada.

Podsjetimo, ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je jučer da je Srbija duboko razočarana sudjelovanjem izraelskih pilota i borbenih aviona u obilježavanju godišnjice oslobodilačke operacije ''Oluja'', dodavši kako to nije prijateljska gesta prema Srbiji. 

Efraim Zurof, poznati jeruzalemski ''lovac na naciste'', također se oglasio o ovoj temi putem Twittera:

- Vrlo sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih zračnih snaga sudjelovati u obilježavanju operacije ''Oluja'' tokom koje je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas nijedna strana zemlja nije nikada sudjelovala.