Izrael predstavio imunitetni pasoš, dobit će ga osobe koje su primile drugu dozu vakcine

Izrael
Izrael važi za zemlju koja najbrže vakciniše svoju populaciju protiv koronavirusa, a nedavno je tamošnje ministarstvo zdravlja predstavilo i imunitetni pasoš koji će dobiti sve osobe koje budu primile i drugu dozu vakcine.

 

Imunitetni pasoš vlasti u ovoj zemlji nazivaju zelenom knjižicom, a on će na neki način biti certifikat koji će potvrđivati da je osoba vakcinisana.

Osim toga, ova zelena knjižica će vakcinisanim osobama ponuditi značajnu slobodu od sigurnosnih ograničenja usljed koronavirusa.

Shodno tome, svi oni koji je posjeduju neće biti obavezni ići u izolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom, kao i nakon međunarodnih putovanja u zemlje koje se smatraju "crvenom zonom" ili na mjesta gdje je visoka stopa zaraženih. Također, neće se morati ni testirati prilikom ulaska u zemlje koje turistički posjećuju.

Međutim, od njih bi se i dalje tražilo da u javnosti nose masku, drže fizičku distancu i izbjegavaju društvena okupljanja. Oni koji posjeduju ovaj imunitetni pasoš neće biti suočeni sa strogim ograničenjima na destinacijama širom svijeta.

Ovi certifikati o vakcinaciji bili bi registrovani u bazi podataka ministarstva zdravstva, a oporavljeni pacijenti koji nisu vakcinisani ne ispunjavaju uslove za dobijanje ovog imunitenog pasoša.

Izrael se dosad uspješno nosi s procesom vakcinacije pa je tako za manje od mjesec od upotrebe Pfizerove vakcine imunizirao oko 20 posto svoje populacije (devet miliona stanovnika) te više od 72 posto osoba starijih od 60 godina.

Izraelske vlasti planiraju do marta ove godine vakcinisati 5,2 miliona ljudi kako bi se postepeno pripremali za izlazak iz pandemije i radili na oporavku ekonomije, piše CNBC.