Izrael raketirao sirijsku vojnu bazu

Izrael je u nedjelju, drugi put u 24 sata, napao zračnu bazu u sirijskoj pokrajini Homsu, na zapadu, izvijestila je sirijska državna novinska agencija Sana.

U tom napadu na bazu T4 jedan je vojnik poginuo, dvojica su ranjena i oštećeno je skladište oružja, prenosi Fena.

Ukupno su tri sirijska vojnika ubijena, a sedam je ranjeno u nedjelju izraelskim raketnim napadima na vojne lokacije u južnoj Siriji.

U izjavi sirijske vojske navodi se da je prvi izraelski napad započeo u nedjelju u 3.22 sati po lokalnom vremenu, a ciljane su vojne lokacije u jugozapadnom dijelu Damaska, prenosi Oslobodjenje.

U saopćenju se navodi da je sirijska zračna odbrana presrele neke od raketa koje su dolazile s golanske visoravni koju su okupirali Izraelci.

Manje od sat vremena kasnije, Izraelci su ponovili napad ispalivši nekoliko raketa na istočnu pokrajinu Quneitra u blizini Golanske visoravni, usmrtivši tri vojnika i ranivši još sedam, prenosi SANA.

Izrael često napada na sirijske vojne objekte pod izgovorom da su usmjereni na vojne objekte koji pripadaju grupama milicija koje podupire Iran.

Sirijska vlada je u više navrata optuživala Izrael da podržava terorističke grupe u Siriji i da izraelski napadi nisu ništa drugo nego način za podizanje morala pobunjenika.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je objavio da je poginulo pet ljudi, među kojima sirijski vojnik.