Izraelska aneksija Zapadne obale teško kršenje Povelje UN-a

palestina
Izraelska planirana aneksija velikih dijelova okupirane Zapadne obale koja bi trebala početi od 1. jula predstavlja ozbiljno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i Ženevskih konvencija, a međunarodna zajednica ima dužnost da to spriječi, saopćili su danas 47 nezavisnih eksperata koje je imenovalo Vijeće UN-a za ljudska prava.

Takva akcija na okupiranim teritorijama ozbiljno je kršenje Povelje UN- i Ženevskih konvencija, i suprotna je temeljnom principu potvrđenom u brojnim prilikama od Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine UN-a da je „prisvajanje teritorije ratom ili silom neprihvatljivo“, navodi 47 UN eksperata UN-a u saopćenju.

"Međunarodna zajednica zabranila je aneksiju jer ona potiče na ratove, ekonomsko razaranje, političku nestabilnost, sistematska kršenja ljudskih prava i sveprisutnu ljudsku patnju", dodaje se u saopćenju.

Izrael je saopćio kako planira anektirati dolinu Jordana i sjevernu teritoriju Mrtvog mora te proširiti suverenitet nad više od 235 nelegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali. To bi iznosilo približno 30 posto teritorije Zapadne obale. Aneksija te teritorije podržana je američkim takozvanim planom mira i prosperiteta objavljenom krajem januara.

"Ujedinjene nacije isticale su u brojnim prilikama da je 53-godišnja izraelska okupacija izvor teških kršenja ljudskih prava palestinskog naroda", tvrde eksperti.

U dva je navrata Izrael anektirao okupirane teritorije – istočni Jerusalem u 1980. i sirijsku Golansku visoravan u 1981. U oba je navrata Vijeće sigurnosti UN trenutno osudilo aneksiju kao nezakonitu, ali nije poduzelo značajne kontramjere protiv izraelskih akcija, prenosi palestinska zvanična novinska agencija WAFA.