Izraelska vojska spalila palestinsku stranu prelaza Rafah

F

Izraelska vojska je u ponedjeljak uništila i spalila polaznu dvoranu na palestinskoj strani prelaza Rafah, na kraju isključivši Palestince u Pojasu Gaze od vanjskog svijeta, javlja Anadolija.

Nakon što je prije 40 dana preuzela kontrolu nad prelazom Rafah, izraelska vojska je zapalila dvoranu za odlazak, kao i druge objekte i zgrade, čime je na kraju uništila izlaznu tačku Palestinaca iz Gaze u vanjski svijet.

Nekoliko palestinskih naloga na društvenim mrežama podijelilo je slike potpuno spaljene dvorane za polazak.

Ovo dolazi usred tekućih upada izraelskih vojnih vozila na područje Filadelfijskog koridora u Rafahu, demilitariziranu tampon zonu koja se proteže duž granice Pojasa Gaze s Egiptom.

Izraelska vojska je 6. maja izvršila invaziju na Rafah, mali grad na južnom kraju Pojasa Gaze uprkos međunarodnim upozorenjima.

Također je zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafah, vitalnog puta za humanitarnu pomoć u Gazu, pogoršavajući ionako teške humanitarne uslove u palestinskog enklavi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 37.337 Palestinaca, uključujući najmanje 15.694 djece i 10.279 žena, a 85.299 ljudi je ranjeno.

Foto: Federalna