Izraelska vojska ubila troje Palestinaca u Gazi, više od 370 povrijeđenih

Izraelska vojska je na granici Gaze u "osvetničkom" napadu ubila najmanje troje Palestinaca među kojima je i 12-godišnje dijete, a povrijeđeno je najmanje 370 ljudi, javlja Russia Today.

Oko 20.000 Palestinaca se okupilo na granici Gaze, a neki su pokušali probiti ogradu uprkos velikom broju izraelskih vojnika. Palili su gume i različitim predmetima gađali izraelske vojnike, koji su odgovorili živom municijom, gumenim mecima i suzavcem kako bi odbili napad. Izraelska vojska je saopćila da je najmanje deset "naoružanih terorista" pokušalo probiti perimetar tokom teških sukoba, nakon čega su ih sigurnosne snage zaustavile. Kao odgovor su izvedena dva napada na Palestince, dron je napao istočni dio Gaze, dok je helikopter izvršio napad istočno od grada Jabalije u Pojasu Gaze.

Najmanje troje aktivista je ubijeno u snajperskoj paljbi uključujući dvanaestogodišnjeg dječaka, dok je 376 aktivista povrijeđeno uključujući 126 ranjenih. Najmanje sedam ranjenih je u kritičnom stanju, a među njima je 10 žena, 30 djece, medicinar i novinar.

Tenzije na granici su visoke već sedam mjeseci otkako je Veliki marš povratka počeo u martu. Dosad je ubijeno 198 Palestinaca, a 21.000 je povrijeđenih.