Izraelski vojnici pucali na demonstrante: Ubijen 25-godišnji Palestinac

Izraelski vojnici su u novom napadu na demonstrante u Pojasu Gaze usmrtili još jednog Palestinca, javlja Anaolu Agency (AA).

Palestinci i dalje održavaju masovne demonstracija pod nazivom "Veliki marš za povratak" na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se okupljaju desetine hiljada ljudi.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qudra izjavio je da su izraelski vojnici u utorak otvorili vatru na Palestince koji su se okupili u centralnom dijelu Gaze.

Istakao je da je u tom napadu ubijen 25-godišnji Palestinac Ahmed Omer Arafe.

Naglasio je da je od petka u napadima izraelskih vojnika ubijeno ukupno 19 Palestinaca, dok je ranjeno više od 1.500.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze od petka mirno protestira i obilježava Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Palestinci su u petak na granici Gaze počeli mirni Marš velikog povratka koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.