Izraelski vojnici pucali na demonstrante, destine ranjenih (FOTO)

Izraelski vojnici su intervenisali u utorak tokom mirnih protesta Palestinki na području Gaze u blizini granice s Izraelom prilikom čega je ranjeno na desetine osoba.

Izraelske snagu su tokom intervencije koristile suzavac ali i bojevu municiju.

Portparol Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qudra, u izjavi za Anadolu Agency naveo je da su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestinke koje su protestovale na istoku Gaze.

gaza-pucnjava22

Potvrdio je kako je tom prilikom ranjeno nekoliko desetina osoba.

Nekoliko stotina Palestinki je danas protestovalo u okviru mirnih demonstracija “Veliki marš za povratak”, koje se od 30. marta održavaju na granici Gaze.

Tenzije na Bliskom istoku dodatno su intenzivirane nakon preseljenja američke Ambasade u Jerusalem kojeg je Izrael okupirao 1967. godine.

Hiljade Palestinaca od kraja marta na granici Gaze protestira zbog izraelske okupacije i zahtijevaju pravo na povratak na svoju zemlju. Izraelske snage su ubile najmanje 130, a ranile više od 14 hiljada palestinskih demonstranata.

Istočni Jerusalem, koji Palestinci žele kao glavni grad buduće Palestinske države, ostaje u centru višedecenijskog sukoba na Bliskom istoku.