Izraelu smeta slava Mohameda Salaha

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman pozvao je egipatsku nogometnu superzvijezdu Mohameda Salaha da pristupi izraelskoj vojsci.

Liberman je svoj poziv objavio na Twitteru, što je izazvalo talas kritika i sarkastičnih poruka među Arapima i Izraelcima.

Nakon završetka susreta između engleskog Liverpoola i italijanske Rome u utorak, u kojem je Salah vodio svoj tim do velike pobjede nad Romom sa 5:2, izraelski ministar je napisao na Twitteru: "Odmah ću zvati načelnika generalštaba da mu kažem da primi Mohameda Salaha u izraelsku vojsku".

Ministar je, također, pohvalio engleski nogometni klub, rekavši: "Liverpool je odličan klub, ali i dalje preferiram izraelsku vojsku".

Salah, koji nosi nadimak "mali faraon", privukao je pažnju svojom igrom u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka, ostvarivši dva gola i isto toliko asistencija.

Fanovi: Salah je arapska zvijezda i musliman

Brojni Salahovi fanovi iz arapskih zemalja, koji su na Twitteru izražavali oduševljenje zbog postignuća ovog egipatskog nogometaša, reagirali su na izjave Libermana, naglasivši da je Salah egipatska i arapska zvijezda i musliman, zbog čega ne može prihvatiti normalizaciju odnosa s izraelskim okupatorima.

Ahmad Tibi, arapski zastupnik u izraelskom Knessetu, odgovorio je na Libermanove pozive: "Bez Arapa, nema ni golova, ne samo u izraelskoj reprezentaciji, već i u Liverpoolu. Shvatite to već jednom".

"Siguran sam da bi se Salah rado upoznao s gospodinom Libermanom. On će biti sretan da zna kojem snajperisti ministar namjerava dodijeliti orden časti i kakvi su njegovi planovi za bombardiranje Asuanske brane", dodao je Tibi u drugoj objavi na Twitteru.

Rasprave potaknute izjavama izraelskog ministra na Twitteru privukle su pažnju i brojnih izraelskih medija i novinara, a mnogi od njih su reagirali sarkastičnim komentarima.