Izrečena najveća kazna do sada: Napadaču s Kapitola 41 mjesec zatvora

asd
Scott Fairlamb, koji je snimljen kako udara policajca tokom smrtonosnog napada na američki Kapitol početkom godine, dobio je u srijedu 41-mjesečnu zatvorsku kaznu.

Riječ je o do sada najstrožoj kazni izrečenoj u gotovo 700 krivičnih slučajeva pokrenutih od kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napali Kapitol 6. januara ove godine ne prihvaćajući njegov izborni poraz.

Američki okružni sudac Royce Lamberth naveo je ozbiljnost ponašanja vlasnika teretane u New Jerseyu Ferlamba kao otežavajuću okolnost pri izricanju kazne, prenosi Reuters.

Ferlamb je snimljen dok urla na policajce prije nego što je jednoga od njih gurnuo i udario šakom u lice. U avgustu je priznao krivnju.

Sudija je istaknuo da će ova kazna biti mjerilo za više od 120 optuženih za napad na policiju tokom napada na Kapitol od strane hiljada Trumpovih pristaša.

Policajac s Kapitola kojega su napali protestanti preminuo je dan nakon nereda, a četiri policajca koja su učestvovala u odbrani Kapitola kasnije su sebi oduzela život. Povrijeđeno je oko 140 policajaca.