Izrugivanje žrtvama: Uoči Dana bijelih traka, Srbi u Prijedoru obilježili "31. godišnjicu odbrane"

prijedor
U Prijedoru je danas obilježen "Dan odbrane grada, odnosno 31. godišnjica napada muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija u kojem je poginulo 15, a ranjeno 26 boraca".

 

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da je danas puna emocija.

- Ove priče o toliko ubijenih u ovom Prijedoru. Nije bilo toliko. Bilo je dosta, ali nije onoliko koliko je otišlo u svijet. Moramo da zaista zajednički radimo na svim pitanjima za ovaj naš narod - dodala je ona.

Položeni su vijenci u zgradi Policijske uprave Prijedor i kod spomenika Za krst časni i prislužene svijeće u spomen kompleksu Kameni cvijet, a potom je uslijedio defile ulicama grada.

I tako, još jednom poslana je poruka Bošnjacima i Hrvatima kako je zločin i etničko čišćenje iz 1992. godine koji su počinile srpske snage samo laž.

Sutra će preživjeli Bošnjaci Prijedora i okoline obilježavati Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana. Tog 31. maja 1992. srpske vlasti u Prijedoru izdale su naredbu nesrspkom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

U Prijedoru je tokom etničkog čišćenja ubijeno 102 djece. Za brutalne zločine u Prijedoru i u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje Haški tribunal osudio je pravosnažno, između ostalog, Milomira Stakića (40 godina), Radoslava Brđanina (32), Duška Tadića (20)...

Pred Sudom BiH za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Prijedora osuđena je 21 osoba na više od 360 godina zatvora. Haški tribunal osudio je 18 osoba na 276 godina zatvora.

U okolini Prijedora pronažena je najveća masovna grobnica na Balkanu. Za otkrivanje ove lokacije bilo je potrebno 20 godina. Iz ove grobnice je ekshumirano više od 400 posmrtnih ostataka. Informaciju o ovoj grobnici dala je osoba koja nije učestvovala u zločinu ali jeste u premještanju tijela.

Druga veća grobnica je na Korićanskim stijenama. Informaciju o njoj dala je osoba osuđena za zločine počinjene na tom mjestu. Na Korićanskim stijenama ubijani su prijedorski logoraši, a zovu je i kamenom grobnicom. Grobnica na Korićanima otkrivena je 2017. godine. U njoj su pronađeni posmrtni ostaci 192 osobe

Dan bijelih traka više se ne obilježava samo u Prijedoru kako je to bilo 2012. godine. Ovaj dan se obilježava širom Bosne i Hercegovine, širom Evrope i u nekim gradovima Sjeverne Amerike.