Izum bh. penzionera: Osmislio uređaj koji može pomoći 80 miliona ljudi

Home

Izum bh. penzionera: Osmislio uređaj koji može pomoći 80 miliona ljudi


Čedo Grbić, penzioner iz Banjaluke, izumio je uređaj za stavljanje kapi u oči, medicinsko pomagalo koje bi prema njegovim procjenama u svijetu moglo imati oko 80 miliona korisnika, a u Bosni i Hercegovini oko 35.000.

On se od 1967. godine bavi naučno-istraživačkim radom, a radio je kao profesor oficir, a ovim izumom počeo se baviti krajem 2008. godine kada mu je dijagnostifikovan glaukom. Pošto živi sam bilo mu je teško stavljati kapi za oči, a nije želio da obavezuje nekog drugog, pa je prvu varijantu svog izuma napravio modifikacijom sunačanih naočala. Prvi rezultati bili su mu podstrek da nastavi rad na ovoj ideji, ali je razmišljao kako da napravi rješenje za serijsku proizvodnju. 

"Onda sam došao na ovu ideju pa iako je tražila dosta novca, imao sam osjećaj da će to uspjeti, a htio sam i da se dokažem", ispičao je Čedo Grbić.

Konačna varijanta njegovog izuma "kapalica" sastoji se od rama, školjki za oči, ručica i adaptera za flašice, a na sredini se nalazi plastični dio koji svaki korisnik može prilagoditi svom obliku glave, nosa i očiju. Adapteri za flašice omogućavaju da se koristi bilo koji oblik flašica za kapi koje farmaceutske kompanije koriste u proizvodnji.

On svoj izum koristi od drugog dana od kako mu je postavljena dijagnoza, a zahvaljujući pravilnom ukapavanju kapi za oči uspio je sniziti očni pritisak i popraviti vid, iako prognoze nakon dijagnostifikovanja galukoma nisu bile pozitivne.

"Kada sam ovo napravio prvo sam probao na sebi i upotrebljavao na sebi i neke su mi ideje dolazile. Mislim da sam ovo doveo da savršenstva, a problema je bilo sijaset", rekao je Grbić.

Smatra da bi njegov izum pomogao mnogima, naročito starima koji najčešće i koriste kapi za oči, a pošto su uglavnom sami, "kapalica" bi im omogućila da redovno pravilno stavljaju kapi u oči.  Uz ovaj izum nemoguće je da kap završi na trepavici, van oka, što omogućava sigurnost.

No, iako je osvojio i neke nagrade za ovaj izum, te uz činjenicu da je već dokazan pozitivan učinak ovog patenta, Grbić još uvijek nije pronašao investitora i put za plasiranje ovog pronalaska na tržište do krajnjih korisnika.

"Trenutno u svijetu jedan posto ljudi ima potrebu za ovim tehničkim pomagalom, medicinskim sredstvom, a to gledano kroz brojke iznosi nevjerovatan broj od 80 miliona ljudi", kaže Slavko Grbić.

Obzirom da BiH ima oko 3,5 miliona stanovnika, na ovom području živi oko 35.000 potencijalnih korisnika.

Čedo Grbić kaže da njegov patent obećava, jer ništa slično ne postoji ni u Americi, ni u Njemačkoj, ni u drugim zemljama.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 15/05/2017 - 07:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top