Jablanska cesta smrti: Dok motoristi i nesavijesni vozači luduju policija kažnjava zbog pojasa

Jučer se na magistralnom putu M 14 koji iz Bihaća vodi ka Cazinu, inače cesti poznatoj po imenu Jablanska, desila saobraćajna nesreća u kojoj su povređene dvije osobe.

Vozač automobila S.A. upravljajući sa svojim motornim vozilom pretičući izgubio kontrolu završio na trotoaru i naletio na dvije pješakinje koje su se kretale njime. Tom prilikom jedna od njih je zadobila teže tjelesne povrede i hospitalizirana je u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, dok su kod druge povrijeđene osobe konstatirane lakše tjelesne povrede, kazala je jučer za medije Snežane Galić, portparola Uprave policije USK.

Inače, ova ulica je poznata po brojnim nesrećama koje su se desile u prošlosti, kako prije rata, tako i nakon rata, a mnoge od njih su završile kobno po pješake. Ćesto su prije rata stradavali radnici koji su se iz obližnjih firmi vraćali kući.

Stradavali su ne samo pješaci, već i biciklisti, a bilo je i smrtnih slučajeva u udesima dvaju ili više automobila.

Od tada do danas, osim što je postavljen jedan radar preko puta Vele-Fah poslovnice, policija gotovo da ne poduzima ništa po pitanju divljanja Jablanskom koja su najčešća ljeti, kada vozači sportskih motora i bijesnih automobila, ali i drugih nesavijesni vozači, ovom ulicom razvijaju brzinu koja, ne samo da prelazi ograničenje od 60 km na sat, već prelazi granice brzine uslijed koje se automobil može na vrijeme zaustaviti kako bi izbjegao udes.

Zašto u Unsko-sanskom kantonu u nekim mjestima stoje gusto poredani radari, dok u Jablanskoj, koja je poznata kao cesta smrti - kako su je nekada zvali - stoji postavljen samo jedan radar? 

Zbog čega policija ne odvoji jednu patrolu koja će posebno pratiti samo brzu vožnju, umjesto što vrši rutinsku kontrolu opreme i pojasa?

Kada se izgubi i jedan život kasno je, a nekamoli kad ode toliko života koliko je izgubljeno na ovoj cesti otakako je ona u funkciji, onda treba nešto hitno poduzeti, jer mnogo djece ima u ovom naselju, i ona se svakodnevno kreću tratoarima. Ne daj Bože nikome nesreće, ali ko bi onda bio kriv? 

Ministarstvo policije što nije poduzelo strožije mjere za nesavijesne vozače?