Jahić: Stvaramo iskompleksirane havetinje kojima treba dokazivati da piju bosansku kahvu

Mi smo u dubokoj društvenoj patologiji, društvo koje je bolesno i to duboko bolesno, ocijenio je akademik Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvista i pjesnik u razgovoru za Avaz TV.

Govoreći o općem stanju u društvu, akademik Jahić ističe da se Bosna i Hercegovina od Dejtona nalazi u situaciji “apsurda za apsurdom”, istakavši kako ne treba ni govoriti o političkoj kompetenciji, strahovitim greškama i ljudima na pogrešnim pozicijama.

- Dovoljno je spomenuti čovjeka koji je formalno na čelu države, to je za Ginisa, čovjek na čelu države, negira državu, to vam je ta patologija društva – ocijenio je Jahić.

On je naveo kako takva situacija ne dozvoljava da se gradi drugačija svijest kod djece, nego se ona razvodnjava i razgrađuje, prenosi Avaz.ba.

- Kulturno biće mora biti utemeljeno, mora imati kulturnu vertikalu da bi bio svjetski čovjek, stvaramo svjetskog čovjeka na neznanju vlastitog stuba, to je havetinja čovjeka, on  je potpuno izgubljen, iščašen… Svaka kultura se na određenom prostoru, nacionalnoj i vjerskoj osnovi gradi, a mi u Bosni strepimo nad tim da ne razrušimo jedinstvo, zanemarujući vlastite vrijednosti koje ova zemlja itekako ima – istakao je akademik Jahić.

Vrijednosti u BiH postoje i one se moraju znati i širiti, naveo je Jahić istakavši da je to, pored ostalih, i dužnost medija.

- Narod nije željan samo kiča, površnosti i subkulture, narod je željan i kulture prave, al ne dopire ta kultura do njega, mediji su dužni da to urade. Neće se narod protiviti lijepim stvarima – poručio je Jahić.

On je naveo i da su među narodom prisutni “veliki kompleksi”.

- Zar nekome treba dokazivati da je kafa u Bosni kahva, ali ne možete nikad dokazati, kompleksi su duboki. Proizvođači kafe pišu “bosanska kafa”, neupućeni ljudi misle da je to formalnost, a to je suština svega. Duboki su bosanski ili bošnjački kompleksi u odnosu na vlastitu kulturu, tom safu riječi pripada i havetinja - zaključio je Jahić.