Jako nevrijeme u Sloveniji: Lavina zatrpala autobus, bujice poplavile kuće

nevrijeme
U ponedjeljak navečer Sloveniju je zahvatilo nevrijeme sa jakom kišom, uzrokujući glavobolju vatrogasnim službama i drugim službama. Najviše posla imali su u općini Zagorje ob Savi, gdje je kamena lavina djelimično zatrpala i oštetila autobus. Dva putnika su povrijeđena i ukazana im je hitna medicinska pomoć . Na željezničkoj pruzi između Save i Zagorja ob Savi došlo je do odrona te je iskočio voz. Povrijeđenih nije bilo. U Litiji je jak vjetar zatrpao fiskulturnu salu.

 

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, jako nevrijeme zahvatilo je općinu Zagorje ob Savi nešto poslije 21.00 sat navečer u ponedjeljak. U Ravenskoj vasi i Šklendrovcu obilne kiše poplavile su tri stambena objekta. Nevrijeme je poplavilo i cestu Podkum–Zagorje ob Savi. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva (VGA) Ravenska vas i PGD Podkum očistili su propuste i preusmjerili bujice. Na putu Mošenik-Šentlambert srušeno je više stabala, a na licu mjesta su intervenisali vatrogasci PGD Šentlambert.

Na gradilištu ceste Zagorje ob Savi – Litija, kamena lavina je djelomično zatrpala i oštetila autobus. Dvojica putnika su lakše povrijeđena te ih je zbrinuta ekipa Hitne medicinske pomoći Zagorje ob Savi. Ostale putnike su vatrogasnim vozilima odvezli vatrogasci PGD Trbovlje mesto i Zagorje mesto. Kompanija CGP Litija u večernjim satima uklonila je nekoliko manjih naslaga kamenja i dva veća.

Na željezničkoj pruzi između Save i Zagorja ob Savi pokrenulo se klizište te je putnički voz izletio iz šina. Povređenih nije bilo, a za putnike je organizovan autobuski prevoz. Kako je saopšteno iz Slovenskih železnica, zbog posljedica nevremena, do daljnjeg je otkazano ranije najavljeno zatvaranje kolosijeka između stanica Kresnice-Laze-Ljubljana Zalog, gdje se trenutno vrše radovi. To znači da vozovi voze na ovoj relaciji. Međutim, linija između stanica Zagorje-Sava-Litija zatvorena je do daljnjeg. Kao rezultat toga, organiziran je zamjenski autobuski prevoz na relaciji Litija–Trbovlje.

 

U Litiji je vjetar otkrio fiskulturnu salu

Vrijeme je izazvalo haos i u ostatku Slovenije. U Litiji je jak vjetar zatrpao fiskulturnu salu. Zbog štete koju je izazvalo nevrijeme, škola će ostati zatvorena do daljnjeg za vrijeme popravnih ispita.

U Zabukovici je oborinska voda ugrozila stambeni objekat. Na licu mjesta intervenisali su vatrogasci PGD Zabukovica koji su deblokirali odvodni jarak. Nevrijeme sa jakim pljuskom zahvatilo je i područje opštine Laško. Voda je u Laškom i Zgornjoj Rečici ugrozila je i poplavila više objekata, poplavila puteve i podvožnjake. Intervenisali su vatrogasci PGD Laško i PGD Rečica, koji su pružili pomoć u otklanjanju opasnosti i otklanjanju posljedica nevremena. Na terenu su bili i predstavnici opštinskog štaba CZ Opštine Laško i Vatrogasnog društva Laško. Iz Šoštanja, Selnice ob Dravi, Makola i Tolmina su prijavili da je vjetar obarao stabla.

Na području Gornje Radgone aktivirana su i dobrovoljna teritorijalna vatrogasna društva. Jedinice još nisu objavile broj povrijeđenih.

U večernjim satima obilna kiša zahvatila je i Ljubljanu. Voda je ponovno poplavila podvožnjak na Celovškoj cesti, koja povezuje Šišku i centar grada.