Janša ne pripada EU, to je novi Milošević na Balkanu

jansa

Poruke Janeza Janše da podrška Palestini iz BiH neće pomoći našoj zemlji u približavanju NATO- u i EU je očekivana. Janša je svojim istupima već dokazao da je islamofob, da nije prijatelj BiH, ali sve to bi trebalo više zabrinuti birokrate u EU čije temelje Janša godinama podriva. U pravu je bio američko-europski novinar, Dave Keating kada je napisao da će slovensko predsjedanje u EU biti poput automobilske nesreće.

Janša podržava ubijanje djece i civila, njegov moto je da se na tuđoj nesreći može profitirati, baš kao što je zarađivao na ratu u BiH. Čini se da bi Janša opet Balkan rado gurnuo u ratove, jer on je dio radikalne desnice koja se probudila u EU i koja udara na sve njene temeljne vrijednosti na kojima je utemeljena. 

Nova izjava Janeza Janše jasno ukazuje da on ima veze s famoznim „non paperom“ koji je izazvao buru reakcija jer zagovara prekrajanje granica na Balkanu. Tačno je da njemu kao i svakom fašisti smeta podrška Palestini, ali protesti u Sarajevu su samo bili dobar povod da reaguje jer je srpsko-hrvatski plan podržan iz Rusije o novim podjelama u BiH unutar EU doživio debakl. Zar u isto vrijeme na sraman način podršku Izraelu nisu poslali predsjednik HDZ-a Dragan Čović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je vanjsku politiku Hrvatske sveo na miješanje u unutrašnje odnose u BiH.

Čini se da je opet riječ o koordiniranoj akciji onih koji BiH iskreno ne žele u EU, a što se ogleda i u histeriji predstavnika HDZ-a koji bi da EU odustane od 14 prioriteta za BiH. Tome je prethodilo i postavljanje kamena temeljca za izgradnju HE Buk Bijela iako je i laiku jasno da Srbija i Republika Srpska taj posao ne mogu realizirati bez saglasnosti države. Janez Janša je opet stao uz agresore na BiH, baš kao i tokom rata kada je ukrao plaćeni helikopter za Armiju BiH.

Kakav čovjek je Janez Janša pokazao je i njegov stav o genocidu u Srebrenici. Iz njega se jasno čita da EU u svom krilu ima novog Slobodana Miloševića. Svojevremeno Janša se zalagao i za zabranu nošenja burke u Sloveniji, ali je njegove stavove pogrešno svesti samo na odnos prema muslimanima. Janša ne voli demokratiju, to su najbolje osjetili novinari u Sloveniji kojima bi Janša rado reducirao slobode. Janša je dakle čovjek koji je protiv slobode, a takvome nije mjesto u EU. Zato je imajući u vidu da Slovenija treba preuzeti predsjedavanje EU možda konačno i došlo vrijeme da se razmisli o ukidanju rotirajućeg predsjedavanja, jer nije svačije da bar formalno bude lider demokratske tvorevine kao što je EU.

Piše: Ernad Metaj, Patria
Foto: Facebook