Janša otkrio plan vakcinisanja protiv koronavirusa

asd
Istaknuo je da će uskoro biti na raspolaganju još tri vakcine koje evropska regulatorna agencija za lijekove EMA još nije odobrila

Planom vakcinicanja protiv Covida-19 koji je donijela slovenska vlada za prvu polovinu ove godine predviđeno je da se najprije vaksinišu ranjive grupe i stariji dok će oni izvan tih kategorija na red doći tek na proljeće.

To su iznijeli u utorak na konferenciji za novinare premijer Janez Janša koji do imenovanja novog ministra zdravstva privremeno obavlja i tu dužnost te Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Preporuke Evropske komisije

Do sada je u Sloveniji vakcinisano nešto više od 20.000 ljudi, uglavnom po domovima za starije i bolnicama.
Slovenija za imunizaciju predviđa korištenje četiri vakcine, a u petak je uspjela dogovoriti isporuku još 900.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech nakon što su proizvođači povećali planiranu količinu u odnosu na ranije najave, kazao je Janša novinarima.

Istaknuo je da će uskoro biti na raspolaganju još tri vakcine koje evropska regulatorna agencija za lijekove EMA još nije odobrila, među njima i vakcina AstraZenece.

Slovenska strategija vakcinisanja po Janšinim se riječima temelji na preporukama Evropske komisije. Najprije će se cijepiti prioritetne grupe - stariji građani i druge ranjive grupe, a oni koji nisu na listi prioriteta ne mogu računati da će na red za imunizaciju doći prije proljeća. Oni koji su preboljeli Covid-19 i imaju antitijela vakcinisat će se nakon što protekne 6 mjeseci otkad su se zarazili.

Vakcinisano tek nešto više od 20.000 ljudi

Slovenija planira vakcinisanje 1,6 miliona ljudi, odnosno 60 posto stanovništva, do avgusta ove godine no to će se prilagođavati broju registriranih vakcina i raspoloživosti okvirno dogovorenih rokova isporuka.

U dvije sedmice u Sloveniji je vakcinisano tek nešto više od 20.000 ljudi, odnosno oko jedan posto stanovništva, najviše zbog simboličnih količina vakcina koje su do sada isporučene, ali ponegdje i zbog premalog odaziva na vakcinisanje koje je za sve zdravstvene osiguranike besplatno i na dobrovoljnoj bazi.

Izvor: