fbpx Japan: Evakuirano 400.000 osoba zbog poplava (VIDEO)

Japan: Evakuirano 400.000 osoba zbog poplava (VIDEO)

Home

Japan: Evakuirano 400.000 osoba zbog poplava (VIDEO)


Na jugozapadu Japana deset osoba je nestalo nakon što je u posljednja dva dana pala rekordna količina kiše.

Najmanje deset osoba je nestalo, uključujući i jedno dijete, a 400.000 je moralo napustiti svoje domove nakon što je u posljednja dva dana pala rekordna količina kiše na jugozapadu Japana a rijeke se izlile iz svojih korita, saopćili su Vladini dužnosnici.

U dijelovima prefekture Fukuoka na jugozapadnom otoku Kyushu u srijedu je tokom devet sati palo 774 mm kiše, što je 2,2 puta više od prosjeka padalina u julu, objavila je nacionalna televizija.

Oko 7.500 spasitelja, uključujući policiju, vatrogasce i vojnike, mobilizirano je kako bi pomogli evakuaciji i traženju nestalih, a angažirano je i četrdeset helikoptera.

Centri za evakuaciju

Lokalni dužnosnik izjavio je kako je mnogo je izvještaja o osobama za koje se ne može potvrditi da su na sigurnom te dodao kako će službe na područjima pogođenim katastrofom učiniti sve kako bi spasili živote i utvrdili opseg štete.

Prefekture Fukuoka i Oita, uglavnom ruralna područja, bile su najgore pogođene kišom, koju je uzrokovalo područje niskog tlaka i topao te vlažan zrak na Tihom okeanu.

Stanovnici su proveli noć u centrima za evakuaciju postavljenim u školama i vladinim zgradama na uzvisinama zbog opasnosti od klizišta i poplavljenih cesta.

 

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 06/07/2017 - 09:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top