Japan uvozi uzorke smrtonosnih virusa

Vlasti žele razviti antidote kako bi osujetio širenje pet bolesti tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju iduće godine.

Vlasti i nadležne službe Japana razvijaju medicinska sredstva za sprečavanje pojave bilo koje fatalne bolesti tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će iduće godine biti održane u Tokiju.

Agencija Anadolija prenosi pisanje lista Japan Times, koji tvrdi da će Japan narednih dana uvesti uzorke pet smrtonosnih virusa i na Nacionalnom institutu za infektivne bolesti u Tokiju raditi na izradi antidota kojim bi se osujetilo širenje takvih virusa tokom igara.

Stručnjaci razvijaju antidote

Pozivajući se na izjave službenika japanskog Ministarstva zdravstva, isti izvor javlja da će japanski stručnjaci raditi na razvijanju antidota za viruse koji izazivaju hemoralgijsku groznicu, odnosno viruse ebole, lasa, kao i južnoameričkog, krimsko-kongoškog i marburškog virusa.

Japanski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Takumi Nemoto u ponedjeljak je izjavio da će sportisti, delegacije i navijači iz cijelog svijeta narednog ljeta biti dobrodošli i sigurni u Tokiju.