Jasmin Emrić: Radioaktivnom i nuklearnom otpadu je mjesto tamo gdje je i nastao

Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na protestnom skupu u Bosanskom Novom prilikom obraćanja poručio da radioaktivnom i nuklearnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une, u blizini naših kuća i dvorišta, već mu je mjesto tamo gdje je isti i nastao.

U svom obraćanju Emrić je naglasio da učesnici protestnog skupa „Zajedno kažemo NE-životima se ne trguje“ žele da svi ljudi u ovoj našoj, prirodnim ljepotama obdarenoj regiji imaju zdrav život u zdravom okolišu, bez prijetnji okolinskoj sigurnosti, lišeni svake mogućnosti radioaktivnih i nuklearnih akcidenata, kao i kontaminacije okoliša u bilo kojem obliku.

„Mi ne želimo i ne prihvatamo da se u našoj blizini izgradi ili uspostavi skladište i odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da nam se na taj način trajno oduzme pravo na zdravu životnu sredinu i održivi razvoj koji je baziran na proizvodnji zdrave hrane i razvoju turizma“ kategoričan je bio Emrić.

Izražavajući protivljenje Emrić je još jednom pozvao nadležne institucije i organe Republike Hrvatske da lokaciju Trgovske gore, mikrolokaciju Čerkezovac izuzmu iz Nacionalnog programa za provođenje Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kao i sve odredbe tog programa koje su u vezi s predmetnom lokacijom.

Emrić je prilikom obraćanja pozvao i nadležne institucije i organe Bosne i Hercegovine da konkretnim postupcima, primjenom međunarodnih pravnih akata, sporazuma, konvencija i direktiva zaštite interese Bosne i Hercegovine, te spriječe izgradnju i uspostavu skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada u Čerkezovcu, lokaciji koja je na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

„Godinama smo zajedno protiv odlagališta na Trgovskoj gori, danas smo zajedno, ne odustajemo i ovim protestnim skupom poručujemo da smo i dalje zajedno protiv radioaktivnog smeća i nuklearnog otpada na Trgovskog gori“ na kraju obraćanja zaključio je Emrić.

(PR 
Press ASDA)