Srpska praoslavna crkva i Islamska vjerska zajednica Bosanski Petrovac organizovale javnu tribinu "Mir je moj život i moj jedini put".

Javna tribina
Prije dva dana u općinskoj vijećnici u Bosanskom Petrovcu okupili su se imami i sveštenici, odnosno vjeroučitelji islamske i pravoslavne vjeronauke kako bi pokazali da mir nije samo pravna i teorijska kategorija, već način života u zajednici jednih pored drugih.

 

Prisutnima su se obratili Bojan Mitrić, prvi paroh petrovački, efendija Alem Jaganjac, imam i nastavnik vjeronauke u OŠ „Ahmet Hromadžić“ i Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke u MSŠ „Bosanski Petrovac“.  U svojim izlaganjima panelisti su rekli da su jedinstveni u namjeri da otvore vrata svoga srca, svojih zajednica, crkvi i džamija, te da budu jedni drugima domaćini i objasne suštinu i značaj svojih vjerskih učenja u cilju izgradnje trajnog mira i tolerancije na ovom području.

Vjeroučitelji su htjeli da pokažu da je moguć mir i suživot na ovom području kroz potencijal raznolikosti, suživot različitih vjerskih zajednica, tradicije i culture, te da se ta raznolikost treba promovirati kao naše najveće bogatstvo.

Javna tribina organizirana je u okviru projektne inicijative "Mir je moj jedini put" koja je dio USAID-ovog projekta PRO-budućnost. PRO-budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih grupa u Bosni i Hercegovini.